Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Rituális koncertek török módra

Baba_Zula_pic-e1494487488791-696x391.jpgAz isztambuli BaBa ZuLa május 27-én a Budapest Folk Festen, a Várkert Bazárban lép fel. Rituális koncertjeiket több művészeti ág jelenléte teszi izgalmassá.

Zenéjüket próbálták pszhichedelikus folknak, avantgárdnak, dubnak vagy elektronikus világzenének kategorizálni, de egyik sem, és egyben mindegyik igaz rá. Abban biztosak lehetünk:

A BaBa ZuLára mindenki sokáig fog emlékezni!

Az isztambuli BaBa ZuLa neve a szélesebb közönség számára 2005-től csenghet ismerősen. Ebben az évben mutatták be a neves török rendező, Fatih Akin az Át a hídon – Isztambul hangjai (CrossingtheBridge: The Sound of Istanbul) című filmjét, amelyben Isztambul sokrétű és progresszív zenei szubkultúráját – benne a BaBa ZuLával – mutatta be a világnak.

Váltsd meg jegyed a Budapest Folk Fest koncertjeire ide kattintva!
Zenéjük egyszerre merít az anatóliai tradíciókból és számos kortárs könnyűzenei műfaj energiájából. A BaBa Zula rituális koncertjeit több művészeti ág jelenléte teszi izgalmassá. Gyakran szerepelnek velük hastáncosok, a zenészek feltűnő jelmezekben lépnek színpadra, költészet keveredik az improvizatív zenével, valamint színházi és látványos audiovizuális elemek nyújtanak élményt.

Zenéjükben a keleti hangszerek (nej, darbuka), az elektromos saz mellett kanalak, cintányérok és ütőhangszerek hangjai kapaszkodnak össze az rock riffekkel és az elszállós, energikus elektronikával. Több sikeres film- és színházi zene fűződik a nevükhöz.

A húsz éve alakult együttes XX. címmel a közelmúltban adta ki dupla, ritkaságokat és remixeket is tartalmazó albumát. Zenéjüket próbálták pszhichedelikus folknak, avantgárdnak, dubnak vagy elektronikus világzenének kategorizálni, de egyik sem és egyben mindegyik igaz rá. Ők azt mondják, hogy Isztambul pszichedelikus rock’n’roll-ját játsszák.

A cikk forrása – papageno.hu

Hozzászólás

Information

This entry was posted on május 12, 2017 by in Portrészoba and tagged , , .

Navigáció

Naptár

2017. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Statisztika * Istatistik

  • 537 906 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!