Ha valami igazán édesre és különlegesre vágysz, akkor próbáld ki a sekerpare nevű török süteményt. Garantáltan megnyalod utána mind a tíz ujjadat.
Hozzávalók:
3 tojás
fél Ráma margarin
1 csomag sütőpor
annyi liszt, amennyit felvesz
1 csomag vaníliás cukor
1 vizespohár (2 dl) cukor
Szirup:
3 vizespohár cukor
4 vizespohár víz
1 darab citrom
Elkészítés:
A szirupot még előző nap elkészítjük: a hozzávalókat összekeverjük, feltesszük főni, addig kevergetjük, míg szirupos állagúvá nem válik. Tűzről levéve jól kihűtjük.
A tésztához a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és a margarint robotgéppel összekeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól alakítható tésztát kapjunk, végül a sütőport is beleöntjük.
A tepsi aljába sütőpapírt fektetünk, a tésztából diónyi nagyságú golyókat formázunk, kicsit lelapítjuk őket, és a tepsibe sorakoztatjuk. Tetejüket tojássárgájával megkenjük, s mindegyik közepébe egy szem mazsolát vagy mogyorót nyomunk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Miután megsültek, a még forró süteményeket a hideg szirupba helyezzük, majd 5 másodperc után kivesszük, és aztán egy jót lakmározunk.