Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Több tízezer vonuló gólya már átrepült a Boszporusz felett

A látvány lenyűgöző, hiszen Isztambul egén hatalmas felhőkben keringenek a madarak.

A fehér gólyál európai állománya két “kapun” keresztül hagyja el földrészünket. A németországi Weser-folyótól nyugatra fészkelők a Gibraltári-szoroson átrepülve Nyugat-Afrika partjainál haladnak tovább, és Közép-Afrikában telelnek.

A kelet-európai gólyák, s így a hazánkban fészkelők is az Európát és Ázsiát elválasztó keskeny tengerszoros, a Boszporusz felett kelnek át, majd Kis-Ázsiát átszelve a Földközi-tenger keleti partvidékén haladnak tovább, s a Szuezi-öbölnél érik el Afrikát. Innen a Nílus folyását követik, majd Ugandán, Kenyán, Tanzánián és Zimbabwén keresztül a Fokföldig vonulnak. Az állomány részben a kelet-afrikai szavannákon telel.

goly2-800x526A kelet-európai gólyák augusztus közepétől szeptember közepéig-végéig vonulnak át a Boszporusz fölött. A madarak jelentős része a Márvány-tengerhez közel, Isztambul belvárosa fölött vonul. Ilyenkor a madármegfigyelők és érdeklődők a város ázsiai részén, a Camlica nevű hegyen várják a gólyákat. A látvány lenyűgöző, hiszen Isztambul egén hatalmas felhőkben keringenek a madarak.

A török Emine Nurhan Tekin az elmúlt néhány napban fényképezte a hatalmas csapatokba verődött gólyákat Isztambul felett, és a Facebookon tette közzé a fotókat, megjegyezve, hogy legalább 75 ezer gólya már átrepülte a Boszporuszt.

VIDEO

A cikk forrása – sokszinuvidek.24.hu

Hozzászólás

Information

This entry was posted on augusztus 31, 2018 by in Törökországi hírek and tagged , , , .

Navigáció

Naptár

2018. augusztus
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Statisztika * Istatistik

  • 537 607 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!