Padlizsánt és cukkinit biztosan sokan vesztek mostanában, utóbbi egész évben beszerezhető, de azért az igazi szezonja nyáron van, előbbi pedig most jár a csúcson. Ezt az ételt a török padlizsános kebab ihlette, amiben vastag padlizsánkarikákat és bárányfasírtot sorakoztatnak szorosan egymás mögé. Az én mostani változatomba cukkini is került, és egy jó kis kora-őszi egytálétel kerekedett belőle.
Ha a húspogácsát vegyesen, darált marha- és bárányhúsból tudnátok ti is készíteni, az szuper lenne, ugyanis a zöldségek a hús kisülő szaftjában párolódnak puhára és a bárányhús íze és zsiradéka azért sokat dob rajta. A darált bárányhúst én a Troya török szupermarketben veszem mindig. A hús fűszerezése: fokhagyma, petrezselyem, pici fahéj, pici római kömény, kis pirospaprika (de én a Lehel piacon levő arab fűszeresnél szoktam feltankolni egy baharat nevű fűszerkeverékkel, amiben többek között mindezek a fűszerek vannak, nagyon harmonikus, és sem ízfokozó sem hozzáadott só nincs benne, az ilyen jellegű darált húsos ételekhez általában ezt keverem). A szép világoslila, cirmos padlizsánok sajnálatos tulajdonsága, hogy hőkezelés, sütés során sajnos elveszítik látványos színüket, és barnává válnak. A tetejére ezért kerül még ez meg az.
Hozzávalók (4 adag)
60 dkg darált marhahús
3 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
½ kávéskanál őrölt fahéj1
1 teáskanál őrölt pirospaprika
só, bors
2 közepes méretű, hosszúkás padlizsán (kb. 70dkg)
2 közepes cukkini
olívaolaj
Tetejére: feta, petrezselyem, ropogós hagyma
Folytatás az eredeti oldalon – chiliesvanilia.hu