Nem kell mondanunk, hogy a török konyha híres ízeiről. Azonban ha jókat akarunk enni, nem mindig szükséges beülni egy étterembe, ami időigényes és drága is lehet, hiszen az utcán is találunk nagyon finom ételeket. Az alábbi felsorolásban a 12 legnépszerűbbet válogattuk össze.
Simit
Aki járt már Törökországban biztos találkozott vele, az alap török élelmiszerek egyike, kis kocsikból, vagy botra felfűzve árulják. Ára 0,5 és 1.5 TL között mozog. Ideális reggelire kenyér helyett, a szezámmaggal megszórt kör alakú kifliszerűség mind az édes és sós ízekkel kiváló. És ha véletlenül maradna a táskánkban egy darab belőle, kiváló sirályeledelnek is.
Balik ekmek
Magyarul halas kenyér vagyis inkább halas szendvics. A leghíresebb hely, ahol találkozhatunk vele Isztambulban a Galata-híd lábánál található: bámulatos, ahogy az Aranyszarv-öböl hullámzó vizén ringatózó hajókból kiadják a frissen elkészült szendvicseket. A recept egyszerű, egy kevés zöldség, hagyma, paradicsom, saláta és egy frissen sült hal és máris készen van az isteni szendvics.
Lahmacun
Gyakran a török pizzának is nevezik, bár itthon, főleg a budapesti török éttermekben ezt a nevet a pide kapta meg. A lahmacun is egyszerű étel, egy vékony, kerek tésztára darált hús, hagyma és paprika keverékét szórják és pár perc alatt kemencében készre sütik. A tetejére friss petrezselymet szórnak és meghintik egy kis citromlével. Feltekerve, mint egy palcsintát lehet fogyasztani. Az egyik személyes kedvencünk.
Dürüm
A dürüm vékony kisült tésztába (lavasba) tekert húsos szendvicsszerűség. Neve a felhasznált hústól függően változik (tavuk sis dürüm=csirkés dürüm, kuzu sis dürüm=bárány dürüm) vagy az elkészítés módjától (az adana dürümnél a húst adana módra fűszerezik). Egy dürüm ára 3-5 TL között mozog és a legtöbb helyen faszén fölött sütik meg a húst, így kicsit várni kell rá.
Tantuni
Hasonlít a dürümhöz, azzal a különbséggel, hogy a húst és apróra vágott paradicsomot borssal fűszerezik és előbb összepárolják, majd utána sütik meg vaslapon. Létezik belőle csípős és nem csípős verzió is.
Midye dolma
Magyarül talán töltött kagylónak nevezhetnénk és inkább nassolnivalónak neveznénk, mint rendes ételnek. A kagylót megfőzik és beletöltenek fűszeres (borsos) rizst, tulajdonképpen kagylós rizseshús és ezt visszatöltik a kagylóhéjba. Friss citrommal meglocsolva eszik. Ez az az ennivaló, amivel azonban vigyázzunk, ha a gyomrunk nem bírja a halas ételeket. Ha látunk egy midye dolma árust az utcán, biztos nem kell sokat várnunk, hogy megálljon mellette egy helyi és akár 10-12-őt is megesznek belőle. Általában darabszámra fizetünk, ezért ne csodálkozzunk, ha folyamatosan adják a kezünkbe az újabb és újabb kagylókat.
Kokorec
Az egyik legellentmondásosabb utcai étel a kokorec, ami tulajdonképpen jól megfűszerezett és vaslapon megsütött bárány belsőség negyed vagy fél kenyérbe töltve. Mivel állati belsőségeket használnak fel hozzá, rendkívül fontos, hogy jól ki legyenek mosva sütés előtt és ez az, amit nem igazán tudunk ellenőrizni. A zsíros étel kiváló eledel egy átalkoholizált éjszaka után.
Kumpir
Hatalmas sült krumpli mindenféle földi jóval töltve. A leggyakoribb előfordulási helye Isztambul Ortaköy negyedében van, azonban bárhol találkozhatunk vele Törökországban. Hogy mit kérünk bele, mi dönthetjük el a milliónyi összetevőből: sajt, kukorica, virsli, borsó, majonézes saláták, stb. A lehetőségek végtelenek a kumpir összeállításánál.
Folytatás – indulhatunk-hu