Nem kell nagy dolgokra gondolni, a gözleme tészta hihetetlenül egyszerû: liszt, só, víz, tojás valamilyen zsiradék és már készen is van. Persze azért még sem ennyire egyszerû a dolgunk, de hogy másnak már egyszerûbb legyen a dolga mint amilyen a miénk volt, következzék a pontos recept:
2 bögre rétesliszt
2 bögre liszt
1 kk só
2 kisebb tojás
1/2 bögre olaj (esetleg vaj vagy persze lehet oliva is)
3-4 dl víz
A lisztet egy tálba öntve kis mélyedést képezve beleütjük a tojásokat hozzáadjuk a sót, olajat valamint 1-2 deci vizet kezdésként. Keverés közben amennyiben túl kemény/száraz a massza fokozatosan adjunk még hozzá a vízbõl, hogy egy puha könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk amíg elválik a kezünktõl és az edénytõl. Ne ijedjünk meg, ha a kész tészta még egy kicsit nehezen nyújtható, szakadós. Kb. 1 óra pihentetés után könnyen nyújthatóvá válik.
Sütéshez, miután itthon nehezen fellelhetõ a törököknél már megszokott fordított “tárcsa” sütõ hatalmas domború felülete, mi egy már jól megszokott homorú tárcsát szemeltünk ki.
A tésztacipóból több kisebb cipócskát formázzunk és tegyük azokat félre. Gyújtsunk alá a sütõnek, hogy mire készen vagyunk a kinyújtott tésztával egyenletesen átmelegedjen. Azonban arra ügyelni kell, hogy nem szabad nagyon felforrósítani, mert akkor csak hamar megég a tészta felülete és nem sül át jól.
A tésztát sodrófa segítségével nyújtjuk (bár ha valaki szerencsés és tart otthon a török “sodrófa pálcikából” akkor kicsit autentikusabb a dolog…). A nyújtódeszkát mindig bõségesen lisztezzük, hogy a vékonyra nyújtott tészta ne ragadjon le. Lényeges, hogy amennyire csak lehet vékonyra nyújtsuk, lehetõség szerint egy szép nagy kör alakot elérve.
Ha sikerült a mûveletsort végigvinni már csak a töltelék marad, ami esetünkben egy édes és egy sós variácó. Az édes egyszerûen csak kristálycukor, amit a tészta körünk felére szórunk majd a másik felét ráhajtjuk és a szélét a tésztának lenyomkodjuk. A sós verziónál a sajt és kolbász volt a befutó, ezzel megszórva a tésztát a mûvelet ugyanaz mint az édesnél.
Az elõmelegített tárcsát megolajozzuk a félkörbe hajtott töltött tésztákat ráhelyezzük és szép ropogósra sütjük mindkét oldalát. Amikor már szinte kész a gözleménk, középen összehajtva mindkét oldalát sütjük még egy keveset.
Jó étvágyat!
A cikk forrása – telen-nyaron.hu/