Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Véget ér a török kori vár feltárása Törökszentmiklóson

Hamarosan befejeződik az egykori török palánkvár régészeti kutatása Törökszentmiklóson. Az erősséget közvetlenül Szolnok 1552-es eleste után építették egy középkori udvarház maradványainak felhasználásával, és a mai városban állt.

Magába foglalta a templom és a plébánia területét. Falai a korra jellemző módon úgy készültek, hogy keskeny árkokba vesszővel összefont cölöpöket állítottak, és közüket földdel töltötték ki. Őrsége 150–200 fő körül mozgott, főleg portyázásra alkalmas lovasokból állt.

pinceMJ9791-768x512Az erődítmény nagysága hat-hét hektár lehetett, helyét ma jórészt házak, kertek foglalják el. Gyula bevétele előtt az első török erősség volt a Tiszántúlon. Maradványait először 1982–83-ban a plébánia kertjében találták meg egy próbaásatás során.

Jelenleg a templomtól a 46-os útig terjedő részét kutatják. Amint azt Mali Péter ásatásvezető régésztől, a szolnoki Damjanich János Múzeum szakemberétől megtudtuk, most az épülő Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda, Szent Kristóf Katolikus Tagintézmény építésénél végzett régészeti szakfelügyelet tette lehetővé a már korábban ismert helyű épület újabb vizsgálatát. Maradványait ugyan a későbbi építkezések jelentősen megrongálták, de az egykor a falak által körülzárt belső területen végzett kutatás számos eredményt hozott.

A bőséges török kori kerámiaanyag, két pénzérme, fém ruhadíszek, kés mellett a feltárás legszebb darabja egy olyan mázas kerámiával burkolt cserépkályha, ami a vár pusztulásakor egy helyben omlott össze, így maradványait hiánytalanul megtalálták.

A cikk folytatása- szoljon.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on július 7, 2019 by in történelem and tagged , , , , , , .

Navigáció

Naptár

2019. július
h K s c p s v
« jún   aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Statisztika * Istatistik

  • 443 990 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: