Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Testvérgyilkossággal élhettek túl a hercegek

Az oszmán hercegek élete mindennapos rettegésben telhetett, a „testvérgyilkosság törvénye” alapján bármelyik percben megölhették őket. Az új szultánnak ugyanis végeznie kellett fiútestvéreivel és azok gyermekeivel is.

Damoklész kardjaként ismert az anekdota, miszerint a szürakuszai Damoklész, irigykedett a városállam türannoszának mérhetetlen gazdagságára és hatalmára. II. Dionüsziosz ekkor trónjára ültette az ifjút, minden földi jóval ellátta, de a feje fölé egyetlen lószőrszálon éles kardot lógatott, ezzel jelképezve az uralkodóra leselkedő életveszélyt irigyei, vetélytársai által.

harem-1024x576.jpgA „tanmese” aztán az oszmán szultánok udvarában vált véres valósággá: megszabott öröklési rend híján az uralkodó halála után az a fia ülhetett a trónra, akinek sikerült magához ragadnia a hatalmat, és megöletnie fiútestvéreit azok gyermekeivel együtt. Az oszmán hercegek látszólagos aranyélete így állandó rettegésben és intrikákkal telt, a testvérek a trónért folytatott harc alatt váltak egymás gyilkosává.

Csak egy példa. A szerb mohácsnak is nevezett 1389-es rigómezei csatában török oldalon vállvetve harcolt I. Murád szultán és két fia, Bajazid és Jakub. Murád halálos sebet kapott, mire Bajazid ott helyben, a csata közepén megölette Jakubot és átvette a hatalmat.

A kegyetlen gyakorlat hátteréről, a miértekről Dr. Kovács Nándor Erik történészt, az ELTE BTK Török Filológiai Tanszékének egyetemi adjunktusát kérdeztük.

A hercegnők otthon maradtak

Érdemes röviden megemlékezni arról, hogy az Oszmán Birodalom a XIII-XIV. század folyamán egy nyugat-anatóliai, területileg jelentéktelen bégségből emelkedett egyre nagyobb hatalommá. Sikerének egyik kulcsa az volt, hogy kezdetektől rendkívüli hangsúlyt fektettek az örökösödésre: nem hagyták területüket az uralkodó fiai kezén szétforgácsolódni, tettek róla, hogy lehetőleg belháborúk se gyengítsék az egységet.

A cikk folytatása – 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on július 7, 2019 by in történelem and tagged , , , , , .

Navigáció

Naptár

2019. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Statisztika * Istatistik

  • 459 842 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt szereti: