Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Dög meleg Isztambulban (2019-es verzió)

Alig pár hete (na jó, volt az már 2 hónapja is) még azt néztük, miként közelít a hófelhő Isztambul felé. Már-már csak 200 km volt hátra.
Reménykedtünk, hogy talán az idén mégiscsak lesz rendes hó Isztambulban? Jó, hát április végén, de hát nem mindegy, mikor van hószünet?
Aztán valahogy ezt elfelejtettük. Miért is…? Jah, mert azóta 30 fok lett!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Sőt! Igazándiból már 31 fok van. Erre hőérzetben ráalkudunk még legalább 2 fokot. És így mindjárt sikerült is 33-at összeszedni. Hurrá-hurrá! Nem fogunk fázni!

Persze nem panaszkodunk, hiszen pont erről szól a Mediterrán, nem?
Meleg, pálmafa, tengerpart, az ember ölébe hullik a narancs, stb… Nem így képzeljük el??

Lehet, hogy mi így képzeljük, de a tervező asztalnál egészen biztosan másképpen gondolták.

A pálmafa mindjárt kilőve.

Persze van pálmafa is. Mert miért is ne? Ha egyszer a kedves vevő akarja, akkor lesz pálmafa is. Akár elefánt is! De a pálmafa mégiscsak jobb, mert az nem fog elfutni, meg nem ül rá a kedves vevőre.

De azért a pálmafának nem ez a természetes felbukkanási helye. Az sokkal-sokkal délebbre van.

A narancs és a citrom már közelebbi, de azért ők se igazán szeretik az olyan helyet, mint Isztambul. Ők inkább az Égei-tenger partját, és a déli – szintén tengerparti vidéket kedvelik.

Úgyhogy a narancs sem fog az ölünkbe hullani. Legfeljebb egy tetőcserép. Abból azért sokkal több van, mint a kedvelt déli-gyümölcsből.

Pedig egykor Isztambul környéke (immár belváros) híres volt a gyümölcsfáiról. Leginkább természetesen az olyan alap gyümölcsök, mint az alma, körte, cseresznye, füge, de az olyan igazán kedvelt, mint az eperfa is bőségesen üldögélt az isztambuli dombokon.

Ráadásul az eperfák nemcsak finom gyümölccsel, de érdekes történetekkel látták el a lakosokat.

A romantikusabb mesékben ezen fák alatt találkozott a lány a bey-el, effendi-vel, vagy más legénnyel. Ez amolyan titkos hely volt, ahol a lány és a fiú tudott úgy találkozni, hogy egyikük apja (de inkább a lányé) nem talál rájuk.

Míg a kevésbé romantikus, de sokkal gyakorlatiasabb históriákban a bey, effendi, pasa, vagy más legény a fal alá lett eltemetve, hogy a szultán ne találjon rá. Vagy éppen a szultán parancsára…

Abban a régi időben több másik fa is igazi hírességnek örvendezhetett. De nem az almák, körtés és cseresznyék, ők valahogy kimaradtak a történetekből. Helyette inkább a rejtélyes az öreg fák voltak a történetet kedvencei. Vagy azok, amelyek magasak voltak, és valami ismert téren hajladoztak kedvükre. Ezekre ugyanis lehetett reklámfeliratot, kabátot, szőnyeget, fellázadt alattvalót, stb… akasztani, amit utána mindenki jó alaposan megnézhetett.

Igen, a régi időkben a fáknak külön történetük, külön világuk volt. De mára kevés fa maradt. A régi erők helyett beton és aszfalt erdőket láthatunk.

A blogbejegyzés folytatása – isztambul.info

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on július 7, 2019 by in Ti írtátok and tagged , , , , , .

Navigáció

Naptár

2019. július
h K s c p s v
« jún   aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Statisztika * Istatistik

  • 438 876 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: