Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

A Gül Baba türbéje, a budai oldal ékszerdoboza

Tavaly ősz óta fogad látogatókat a Gül Baba türbéjének közösségi és kulturális térré alakított komplexuma. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány gondozásában működő térben ott jártunkkor épp festők örökítették meg a síremléket, mindent belengett a rózsaillat, és páratlan kilátás nyílt a Dunára és a pesti oldalra.

– Tavaly októberben adták át az egész komplexumot, amit a török és a magyar kormány közösen 2,5 milliárd forintból újított fel. Ennek során született a döntés, hogy ne csak turisztikai látványosság legyen, hanem töltsük meg tartalommal. Ezért jött létre a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány, hogy ezt a kulturális teret üzemeltesse és fenntartsa. Anyák napi fotózást, és szappanfaragó műhelyt is tartottak már itt – mondta Szalai István, az alapítvány vezetője, aki körbevezetett minket a türbében.

Ingyenes programok

– Minden programunk ingyenes, ezenkívül olyan fesztiválokon, rendezvényeken is részt veszünk, amelyek valamilyen formában kapcsolódnak a török kultúrához. Amikor Gül Baba ide érkezett – itt is halt meg 1541-ben –, akkor a legenda szerint ő telepítette be Magyarországra a rózsát, innen kapta a nevét a Rózsadomb, de itt a környéken sok közterület is őrzi a török idők nyomait. A komplexum helyén egykor a bektási dervisrend kolostora állt, amelynek kiemelkedő alakja volt Gül Baba. Sőt, a legenda szerint I. Szulejmán szultán annyira nagy tisztelője volt Gül Babának, hogy halálakor ő maga is részt vett a temetésen. Ez mind arról tanúskodik, hogy rendkívül népszerű ember volt a török elöljáró – meséli Szalai István, miközben a rózsabokrok között festők örökítik meg a síremléket.

gul-baba-turbeje-budapestA türbébe lépve a hűvös, fehér falakon arannyal festett idézeteket láthatunk a Koránból. Középen arany sujtásos zöld bársonnyal letakarva Gül Baba síremléke. Pillanatnyilag a Kertészeti Egyetem szakemberei azon dolgoznak, hogy az eredeti – egyébként török klímán virágzó – Gül Baba-rózsa nyíljon a türbe környékén.

A magyarok is szerették

– A korabeli történetek szerint őt a magyarok is szerették, mi pedig ezt a szellemiséget szeretnénk továbbvinni, és ezen keresztül erősíteni a magyar–török kapcsolatokat. Abban unikális az alapítvány és a türbe helyzete, hogy egy befogadó ország a szokásos kulturális és diplomáciai tevékenységén kívül vállalt pluszerőforrásokat és eszközöket ahhoz, hogy a küldő ország kultúráját hirdesse. Ez ritka, bármilyen bilaterális diplomáciai kapcsolatot tekintve, de Törökországban ugyanígy gondoznak olyan emlékhelyeket, amelyek a keresztény vallásnak, vagy a mi történelmi személyiségeinknek állítanak emléket. A török fél számára szakrális, nekünk turisztikai helyszín a türbe, és most már kulturális kiállítóhely is lett – mondta el Szalai István, akivel a hűvös, naptól védett folyosókon végigsétálva eljutottunk a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. időszakos, szeptember végéig látható kiállításáig.

A folyosókon láthatóak Gül Baba életnagyságú viaszfigurái, különböző életkorban, valamint kegytárgyai, az ásatások során feltárt használati tárgyai. A világhírű magyar porcelán ötödik legnagyobb felvásárlója a török piac, részben a magyar termék egyedisége, részben a herendi mintakincs keleti vonatkozásai miatt.

A cikk folytatása – lokal.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on július 7, 2019 by in Kultúra and tagged , , , , .

Navigáció

Naptár

2019. július
h K s c p s v
« jún   aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Statisztika * Istatistik

  • 444 001 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: