Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Maga a szultán vadászott a magyar terminátorra

Thury Györgynek a hagyomány 600 életre-halálra vívott párviadalt ítél, ami nyilvánvaló túlzás. De ettől függetlenül a történelem nem ismer nála eredményesebb harcost, Szelim szultán „körözést” adott ki rá.

A török időkben Magyarországon gyakorlatilag állandó volt a hadiállapot, az átmenetei békeévek csupán átmeneti nyugalmat hoztak. Már ahol, mert a határvillongások soha nem szűntek. Komolyabb portyák, hadjáratok viszont cassus bellit jelentettek volna, ezért végvári vitézeinknek másként kellett bizonyítaniuk Balassi által megénekelt hírüket: “Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak”.

Így voltak ezzel természetesen a másik oldalon a törökök is, tehát minden adott volt a férfias megmérettetéshez: mint ma egy ketrecharc, csakhogy fegyverekkel és sokszor életre-halálra, ez volt a bajvívás.

Érdemi indok nem kellett hozzá, elég volt levélben vagy kikiáltók útján vérlázító módon pocskondiázni az ellentábort: ha az tényleg bizonyítani akarta, hogy a vádakkal ellentétben nem szukafattyaként jött világra, gyorsan összejött a mérkőzés. A nézősereget persze a bajtársak adták, a mai fociultrák csak ugatják az ottani „felfokozott hangulatot”, ahol gyakran haltak az egymásnak eső „szurkolók” is.

A 60 is elképesztő

thury-gyorgyDe lényegében tényleg két ember párviadaláról volt szó a megállapodás szerinti végkimenetelig: dicsőség, virtus, harci szellem, a csúcs nyilvánvalóan a halálig tartó összecsapások voltak. És ebben nem akadt párja Thury Györgynek. A hagyomány 600 életre-halálra vívott harcot ír a javára, ami nyilvánvaló túlzás. Korábban írtunk róla, hogy nagyjából 60 bajvívás győztesének tekinthetjük, ám ez is „világrekord”:

világtörténelem nem ismer embert, aki ennyi életre-halálra szóló, egy az egy ellen megvívott párbajt nyert volna meg.

A cikk folytatása – 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on április 3, 2019 by in történelem and tagged , , , , .

Navigáció

Naptár

2019. április
h K s c p s v
« Már   máj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Statisztika * Istatistik

  • 443 990 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: