Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Csíkvár török kapcsolata Kirklareli-Kavaklival

Kavakliban-768x994A magyarországi, Fejér megyei Szabadbattyán partnertelepülési szerződést írt alá a törökországi Kirklareli-Kavakli településsel. A két nagyközség most szentesített megállapodása egy csaknem másfél évtizedes kapcsolat eredményeként született meg.

Mikor és hogyan kezdődött a falu török kapcsolata? – kérdeztük Polyák István polgármestertől.
– A magyar és török kapcsolatok csaknem másfél évtizedes múltra tekintenek vissza. Szabadbattyán 15–16. századi műemléke, a török nevet viselő Kula torony (kule, kulesi török eredetű szó, tornyot jelent – a szerk.) adta a kapcsolatfelvétel alapját. A 2004-ben kezdődő hagyományőrző várjátékokon már évről évre köszöntöttünk török vendégeket, és ez a kulturális, turisztikai folyamat mára a gazdasági kapcsolatok megteremtésének szintjéig jutott el.

– Kavaklival már korábbi az ismeretség.
– A helységgel 2009-ben kerültünk először kapcsolatba, és már az akkori településvezetés kezdeményezte az együttműködés alapjainak rögzítését, megerősítését. A szorosabb kapcsolat kialakításának feltételeit azonban a múlt évben sikerült megteremteni. Ebben kiemelkedő szerepet töltött be Osman Sahbaz, a Magyar Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a Török–Magyar Üzletemberek Egyesületének alapító elnöke, aki településünk régi barátja és a Szabadbattyánért cím birtokosa.
– Miként alakultak a további esztendők?
– Az üzletember segítségével immár gazdasági kapcsolatok kialakításában is közreműködött önkormányzatunk, és az ő jóvoltából alakult ki szoros kapcsolat a budapesti Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökséggel (TIKA) és a Junus Emre Török Kulturális Intézettel. Az ő közbenjárásával 2017-ben Szabadbattyánban vendégeskedett Kavakliból egy delegáció, Gürel Kosdemir polgármester vezetésével, és már akkor szó esett a partnertelepülési szerződésről. Az idén szabadbattyáni küldöttség járt Kavakliban a hagyományos késő tavaszi fesztiválon, valamint a híres török nemzeti sport, az olajbirkózás regionális versenyeire szóló hivatalos meghívással. Az ünnepség részeként került aláírásra a két település partneri megállapodása.

– Isztambulban is jártak.
– Igen, törökországi programunknak volt egy másik jelentős állomása is Isztambulban, ahol Osman Sahbaz vendégei lehettünk az ázsiai földrészen álló éttermében, csodás panorámával a történelmi városrészre. A díszvacsora vendégei között az üzletembereken kívül Kayseri tartomány kormányzójával, Isztambul kerületi polgármesterével, a térség országgyűlési képviselőjével, írókkal, költőkkel, filmrendezőkkel tölthettünk el egy csodálatos estét.

A cikk forrása – feol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on július 13, 2018 by in Testvérvárosok and tagged , , , , , .

Navigáció

Naptár

2018. július
h K s c p s v
« jún   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Statisztika * Istatistik

  • 450 391 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: