Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Piroska naplója – 13. rész

sztkatalin17.jpgKedves naplóm!

Piroska vagyok, László király lánya, Kálmán király tanítványa.

Egy ideje viszont már úgy ismernek, hogy Eiréné, a Görög-Római Birodalom örökösének, Komnénosz Jóannésznek (azaz Jánosnak) a felesége.

No meg a majdani trónörökös, Elek és Mária anyja. Tehát majd egyszer – ha megélem – én leszek az anyacsászár

Most pedig éppen Húsvét van! És ez ugye olyan jó dolog! Nem?

Hát persze!

Oké, kezdjük az elején: kezdetben vala a Teremtés! Aztán jött Éva. Majd Ádám, aki hozta az almáját, amivel elcsábította a föld összes nőjét. Még ha jelen esetben ebből csak egy is volt. De aztán ez az alma, meg persze Ádám (hát ki más??) gondokat okozott. Majd ebből lettek a bajok. Meg a problémák. Innen pedig egyenes út vezetett a költözéshez. Meg ahhoz, hogy Ádámnak új munkát kellett keresnie. Jó, ez nem így van megírva a Bibliában, de azt férfiak írták. Ők meg félnek kimondani az igazságot. A hiúságuknak nem tesz jót, ha bevallják, hogy mindent ők rontottak el, és miattuk vesztettük el a Paradicsomot. Ahogy aztán később is sok minden mást.

Nem közvetlenül el miatt (hiszen azért pár ezer év eltelt), de ugyan ez a hiúság okozta az Egyházszakadást is bő 60 éve. Róma jól beolvasott Konstantinápolynak, meg vissza. Végül kölcsönösen kiátkozták egymást. Azóta Róma szerint Konstantinápoly az eretnekek földje. Míg az utóbbi szerint az előbbi az, aki letért a helyes útról.

De ez nemcsak a vallás területén van így. Mindkét birodalom magát rómainak nevezi. Igaz, az egyikben van olyan város, amit úgy hívnak, hogy Róma. Míg a másikban nincs. Bár Konstantinápolyt szokás úgy is nevezni, hogy Új-Róma. De ugye érezhető, hogy ez inkább csak erőlködés..

Most biztos csodálkozol kedves naplóm, hogy minek írtam le mindezt?! Azért, mert míg Magyarországon éltem, addig a római egyházhoz tartoztunk. Persze csak formailag. Már Apus is, meg Kálmán király, de leginkább István király elég egyértelműen a pápa tudatára adta, hogy nincs felettünk hatalma. Ebből a tudatra adásból jutott a német-rómaiaknak is. Függetlenül attól, hogy hány Henrik meg Ottó is próbálkozott…

Ennek ellenére persze vallásos otthon mindenki. Úgy ahogy illik. Csak éppen a ki-kinek az ura kérdésben van némi nézeteltérés.

De nem is ez a lényeg!

Míg otthon laktam, tényszerű volt, hogy aki nem Rómához tartozik, annak valamilyen oka van. Leginkább azért, mert pogány, vagy mert eretnek. Konstantinápoly és a görög-rómaiak szembe mentek a római-rómaiakkal (nem egyszer véres csatákkal), és e miatt ők eretneknek számítanak. Jó-jó, Apus is nem egyszer szembe ment Rómával, de ő azért módjával. Meg nem is gyújtotta fel Rómát, csak ígérte…remélem, érezhető a különbség.

Folytatás az eredeti blogbejegyzésben – isztambul.info

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on május 21, 2018 by in Ti írtátok and tagged , , .

Navigáció

Naptár

2018. május
h k s c p s v
« ápr   jún »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Statisztika * Istatistik

  • 377 835 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: