Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

A próféták városa: Urfa

turkey1_2543951b.jpgUrfa vagy másik ismert nevén Sanliurfa zarándokhely és spirituális központ. Őrzi Jób és Ábrahám nyomait, egy varázslatos hely, ahol Törökország gazdag kultúrája és öröksége lépten-nyomon szembe jön. A török hagyomány szerint ez a bibliai Ur városa, a hely, ahonnan Ábrahám próféta útjára indult terjeszteni az egyistenhitet. Ilyen hosszú múlt birtokában nem csoda, hogy Urfa városában és környékén rengeteg a látnivaló.

Göbeklitepe

Urfa határain kívül található ugyan, de a legtöbb turistának mégis ez a látnivaló jut először eszébe a városról. Göbeklitepe régészeti lelőhely, ahol ma már a romok is csak korlátozott mennyiségben láthatók, ugyanakkor még mindig ez az emberiség számára az egyik legfontosabb helyszín. Amikor az ásatások itt az 1990-es években megindultak, a régészek a világ legősibb vallási helyszínét tárták fel. Az i.e. 9500 tájáról fennmaradt leletek átírták a történészek korábbi elképzeléseit arról, hogy a neolitikum idején a vallás még nem született meg. A helyszínnek mindeddig csupán elenyésző részét sikerült feltárni, de akit érdekelnek az emberiség történetének kezdetei, a törökországi utazásából nem hagyhatja ki ezt a valóban varázslatos helyet.

Gölbasi

Urfa központjában, egy gondozott parkban található a város legfontosabb nevezetessége. Az Ábrahám medencéiként is ismert Szent Halastavakat veszi körül a gyönyörű Rizvaniye Vakfi Mecset és Medresz komplexum. A tavakban százával úszkálnak a szentként tisztelt pontyok, melyek fontos szereplői voltak Ábrahám próféta történetének. A legenda szerint, amikor Ábrahám szembeszállt a bálványimádó Nimród királlyal, Isten közbelépett, hogy megmentse őt a király haragjától. Hatalmas szél kerekedett, ami felkapta Ábrahámot a levegőbe, majd amikor ezen a helyen földet ért, a tűz vízzé, a hamu pedig halakká változott. A pontyok így váltak szentté, etetésükre minden látogatót ösztönöznek, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy aki kifogna egyet belőlük és arra vetemedne, hogy meg is egye, az a legenda szerint megvakul.

Bazár

letöltés (3).jpgEgy török város igazi lüktetést mindig a bazárban lehet legintenzívebben érezni és nincs ez másként Urfa esetében sem. Az egyik legautentikusabb török bazárral büszkélkedhet a város, ahol számtalan kanyargós sikátort töltenek meg az illatos fűszerektől, bőráruktól, húsoktól roskadozó asztalok. Mindent meg lehet itt találni, kezdve az olcsó farmertől a műanyag háztartási árukon át a régiségekig. Nagyszerű hely néhány kellemes óra eltöltéséhez.

Dergah-komplexum

Itt található az a barlang, ahol állítólag Ábrahám próféta meglátta a napvilágot. A helyi legenda szerint anyja titokban kellett, hogy megszülje gyermekét, mert Nimród király látomás formájában tudomást szerzett a jövendő próféta születéséről és hadjáratot indított minden újszülött ellen a városban. A barlangból zarándokhely lett, ahova évente egyszer látogatnak el a hívők, hogy áldásban részesüljenek.

A cikk folytatása – mienkavilag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on április 8, 2018 by in Utazás, útleírások and tagged , , .

Navigáció

Naptár

2018. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Statisztika * Istatistik

  • 357 435 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: