Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Megkezdődött a 13. isztambuli tulipánfesztivál

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A törökök által az eredeti hazájából, Közép-Ázsiából, a Pamir-hegységből Anatóliába hozott, s innen az egész világba elterjedt kincs, a tulipán az egyik olyan világ, melynek a városok szimbólumaként és a tavasz jó híreként fesztiválokat rendeznek.

Anatóliában a XII. század óta használják az iparművészetek díszítő motívumaiként a tulipánt, majd ezt követően átterjedt a költészet, festészet, népi irodalom, regények, miniatúrák és szúfizmus világába is, megjelenik a mecsetek díszítésében, hímzésekben, szövésben, harci sisakokon, kaftánokon, kendőkön, szoknyákon, lakástextilen vagy írásokban, sőt, pénzérméken is.

Az Oszmán-török Birodalom idején III. Ahmed korában a korszak nevét is adó, Isztambul és Törökország szimbólumává váló tulipánt a XV. század második felében vitték Európába. Az 1550-as évek második felében az Osztrák–magyar Birodalom isztambuli nagykövete, Ogier Ghislain botanikus a Busbecq által küldött tulipánhagymákat előbb Bécsbe, majd Hollandiába juttatta el.

A virágok rövid időn belül népszerűek lettek Hollandiában, majd miután a kanadai fővárosba, Ottawába is eljutottak, az egész világ megismerte őket. A hosszú utazás végállomásán, Kanadában, Hollandiában és Japánban is minden évben rendeznek tulipánfesztivált.

A tulipánok ideje Isztambulban: 2018. április 1-30

Az Isztambuli Önkormányzat (İBB) által rendezett 13. Tulipánfesztiválra 30 millió tulipánhagymát ültettek el.

Isztambul tulipánjai újra köszöntik az isztambuliakat!

Az Isztambuli 13. Tulipánfesztivál keretében számos rendezvényre sor kerül. A fesztivál ideje alatt a fő rendezvényhelyszíneket zenekarok adnak élő koncerteket.

Fotó- és festmény-kiállítások nyílnak, sportrendezvényeket szerveznek.

Isztambulban mindenki jól szórakozhat tulipánszezonban!

Sultanahmetben látható a világ legnagyobb tulipánszőnyege!

Az Isztambul által az egész történelem során szeretett tulipán újra találkozik a hagyományos török kultúrával. Az Isztambuli 13. Tulipánfesztivál keretében akárcsak tavaly, idén is csomóról csomóra szőnyeget szőnek a tulipánokat. Az Isztambul szimbóluma, a tulipán akvakultúrás virágnevelését a világnak bemutató virágmezőt idén újra elkészítik Isztambulban.

Az összesen 1,734 négyzetméteres, 565.000 tulipánból álló virágmezőt idén negyedik alkalommal lehet megtekinteni a Sultanahmet téren.

A cikk forrása – trt.net.tr

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on április 7, 2018 by in Rendezvénytár and tagged , , , , , , .

Navigáció

Naptár

2018. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Statisztika * Istatistik

  • 308 188 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük!
%d blogger ezt kedveli: