Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Érdekes török szokások

turkish-women.jpgAhány ház, annyi szokás – és igaz ez az országokra, különböző kultúrákra is, hiszen mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, melyek évszázadok óta jól beváltak, de a külföldiek számára mégis furcsának tűnhetnek. Főként, ha tőlünk távoli népekről van szó.

A törökök például otthon sohasem viselnek cipőt. Ha valaki belép a házba, azonnal leveti a lábbelijét, súlyos udvariatlanságnak számít, ha nem így tesz. Arra is nagyon odafigyelnek, hogy a talpukat sohase mutassák a velük szemben ülőnek, hiszen ez sem éppen illő dolog. A nők pedig a nálunk megszokottal ellentétben nem vetik keresztbe a lábukat ülés közben, míg a férfiakra ez annál inkább jellemző.

Törökországban nagyon jellemző, hogy áldást mondanak. Sokféle áldás van, melyet az ismerősök, barátok mondanak egymásnak, mikor összefutnak. Ha egy idegen gyermekkel találkoznak, őt is megáldják. Ha más otthonában vendégeskednek, a törökök megáldják a ház szakácsát is és a szakács is ugyanígy tesz. Szokás a pénztárcára is áldást mondani, illetve arra, aki meghívott minket az étterembe. Még az új frizurát is megáldják és ezek mellett szinte mindent!

Az emberek közti kapcsolatok a törököknél mindennél fontosabbak. Nem számít se határidő, se különféle megbeszélt időpontok. Ezért vendégségbe érkezni előzetes bejelentés nélkül egyáltalán nem számít illetlenségnek. Teljesen természetes, ha a barátok meglepetésszerűen jelennek meg csapatostul az ajtóban. A látogatás pedig akár késő éjszakáig is eltarthat, ebben sincs semmi különleges. Sőt abban sem, hogy a kisgyerekek éjfél és egy óra tájban térjenek aludni.

Török nőkA török nőknek nem illik a férfiak szemébe, arcára nézni. Egyáltalán nem mosolyoghatnak idegenekre, az illemszabályok szerint át kell nézniük rajtuk.

A vidéki otthonokban, falvakban még ma is szokás a földről, egy rövidlábú asztal mellől enni. A család egy tálból eszi az ételt, nincsenek külön tányérok és mégsem tartanak semmilyen betegségtől. A városokban ez a szokás már kihalófélben van, de még ott is előfordul, hogy az asztal közepére csak egyetlen nagy tálat helyeznek el, a vendégek ezt osztják meg egymással.

A takarítás és a főzés kizárólag a nők feladata Törökországban. Sőt gyakran a ház körüli munkák elvégzése is rájuk marad. Amikor a nő felszolgálja az ételt a vendégeknek, általában nem eszik velük együtt, hanem folyamatosan gondoskodik róluk és tölti újra a tányérokat.

A török otthonok tele vannak szőnyegekkel. Évente egy-két alkalommal kiviszik őket a házból és egy cementlemezzel tisztítják meg a szőnyegeket. Ez amolyan társadalmi esemény a török nők körében. A közös szőnyegtisztítás után jöhet a tea és a pletykálkodás.

A cikk folytatása  – mienkavilag.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on április 7, 2018 by in Kultúra and tagged , , , .

Navigáció

Naptár

2018. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Statisztika * Istatistik

  • 357 446 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: