Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

A törökök kiűzésére emlékező tárlat nyílt Zentán

zentaicsata-802x600A tablókon Buda visszafoglalásáról, a zentai csatáról, valamint a visszafoglaló harcok első szakaszát lezáró karlócai békéről tudhatnak meg részleteket a Zentára látogatók.

A Zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk címmel nyílt kiállítás szerdán Zentán; a tárlat az 1683 és 1699, valamint 1716 és 1718 közötti időszakot mutatja be.
A Tisza-menti magyaroknak különösen büszkének kell lenniük a múltjukra, hiszen ez a több évszázados múlt határozza meg a jelenünket, és remények szerint ez a múlt nagy hatással lesz a jövőre is – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Zentán, ahol megnyitotta a Zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk című kiállítást.

Tavaly volt a zentai csata 320. évfordulója, akkor egy ideiglenes kiállítást támogatott a nemzetpolitikai államtitkárság, valamint Budavár és Zenta önkormányzata, most pedig a tárlatot a Városháza tornyába helyezték.
A kiállítás tematikájának eredeti ötletét a Budavári Önkormányzat dolgozta ki, míg maga a tárlat a Hadtörténeti Múzeum anyagára épül. Az 1683 és 1699, valamint 1716 és 1718 közötti időszakot bemutató tablókon felül interaktív része is van a kiállításnak; csatákat ábrázoló videókat tekinthetnek meg az érdeklődők. A tablókon Bécs utolsó török ostromától indulva Buda visszafoglalásáról, a zentai csatáról, valamint a visszafoglaló harcok első szakaszát lezáró karlócai békéről, illetve az ezt követően kiújult háború főbb eseményeiről tudhatnak meg részleteket a Zentára látogatók.

Folytatás – nool.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on április 5, 2018 by in Rendezvénytár and tagged , , .

Navigáció

Naptár

2018. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Statisztika * Istatistik

  • 308 184 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük!
%d blogger ezt kedveli: