Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Ha a török elnökről van szó, még az EU is félrenéz

Újabb 3 milliárd eurót kap Erdogan, hogy ne zárja be a törökországi menekülttáborokat, más kedvezményre viszont nem számíthat.

Kilenc fok és eső várja ma az Európai Unió vezető politikusait Várnában, ahol Recep Tayyip Erdogan török államfővel találkoznak egy munkavacsorán. Persze ha Jean-Claude Junckeren és Donald Tuskon múlna, valószínűleg inkább a tengerparton pihennének ahelyett, hogy az török elnökkel kelljen találkozniuk, de ha arról van szó, hogy négymillió menekült ne induljon el Európa irányába, még ők is hajlandóak asszisztálni a színjátékhoz.

K_EPA20151005172_2000-1024x682Brüsszel soha nem titkolta, hogy egyre kényelmetlenebb neki tárgyalóasztalhoz ülni az egyeduralmat kiépítő török elnökkel, aki ráadásul a szír polgárháborúba is beavatkozik. Az uniós vezetők most is hezitáltak, szükség van-e egy éven belül egy második találkozóra, de végül az EU soros elnöki tisztségét betöltő Bulgária meggyőzte őket. A bolgároknak persze jól jön a médiafigyelem, de Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke már nem volt ilyen biztos a dolgában.

„Vegyes érzéseim vannak a várnai csúcstalálkozóval kapcsolatban” – nyilatkozta Juncker, aki mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Bojko Boriszov, a bolgár miniszterelnök képviseli még az Európai Uniót.

Juncker már az uniós csúcstalálkozó pénteki zárónapját is azt mondta, őszinte és nyílt beszédre készülnek a törökökkel, és nem fogják eltitkolni a nézeteltéréseiket. A megbeszéléseket az is terheli, hogy az uniós csúcson a tagállamok hivatalosan is elítélték a törökök jogellenes tevékenységeit a Földközi-tenger keleti térségében és az Égei-tengeren, valamint felszólították Ankarát, hogy normalizálja kapcsolatait az összes tagállammal, így Ciprussal is.

Zsarolási potenciál

Van azonban valami, ami miatt az Európai Unió kénytelen félrenézni, amikor a törökök jogsértéseiről van szó: az a négymillió menekült, akik jelenleg is menekülttáborokban élnek Törökország területén. Jól tudja ezt Erdogan is, aki már korábban is sikerrel zsarolta az Európai Uniót pénzért és kedvezményekért cserébe.

„Jelenleg körülbelül 4 millió menekült él Törökország területén, közülük 3,5 millió Szíriából érkezett. Menekülttáborokban negyed millióan élnek közülük” – nyilatkozta az Euronews hírtelevíziónak a törökországi Vörös Félhold elnöke.

Azzal mind az EU, mind pedig Erdogan tisztában van, hogy pénz és támogatások nélkül ezek az emberek nem maradnak Törökországban, hanem előbb-utóbb megindulnak Nyugat-Európa felé. A török elnök egyszer már megfenyegette Brüsszelt, hogy bezárja a táborokat, akkor született meg az EU és Törökország között kötött megállapodás, amely azt is tartalmazta, hogy a török állampolgárok vízummentesen utazhatnának az Európai Unió területére, és idővel Ankara az EU tagállamaihoz is csatlakozhat.

Kellemetlen barátság

Az eltelt két évben Erdogan többször is bebizonyította, hogy rendszere nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. A tavaly júliusi puccskísérlet óta a török kormány elhallgattatta a médiát, ellenzéki újságokat zárt be, átvette a hatalmat az igazságszolgáltatás felett, politikusokat és újságírókat zárt börtönbe.

Nem véletlen, hogy az EU vezetői komoly árat szabtak meg az újabb tárgyalásoknak. Ha sikerül is megegyezniük az újabb pénzügyi támogatásról, nem maradnak adósak a kemény kritikával. Ezért is fogalmazott úgy a bolgár miniszterelnök úgy fogalmazott:

„ez lesz az utolsó lehetőség a párbeszéd fenntartására”.

Az még kérdés, Erdogan hajlandó lesz-e beletörődni, hogy a pénzen kívül mást nemigen kaphat a közeljövőben. Bár a korábbi megállapodások még erről szóltak, brüsszeli források szerint nemcsak az EU-csatlakozás kizárt, hanem már a vízummentesség megadása sem elképzelhető. A török elnök viszont már indulás előtt kijelentette: továbbra is ragaszkodik a teles jogú tagsághoz és a már beígért kedvezményekhez.

És ameddig ő dönti el, megkapják-e az uniós pénzt a menekülttáborok, Brüsszel sem tehet mást, mint asszisztál a színjátékhoz, miközben Erdogan otthon sikerrel tarthatja fenn a demokrácia látszatát – hiszen miért is ülne le tárgyalni az EU egy autoriter vezetővel.

A cikk forrása – zoom.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on március 27, 2018 by in Ti írtátok and tagged , , , , .

Navigáció

Naptár

2018. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Statisztika * Istatistik

  • 324 898 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük!
%d blogger ezt kedveli: