Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Isztambul történelmi városrész nevezetességeiből

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Hogy valaki Isztambult megismerje, különleges erőfeszítéseket kell tenni. Mert az az épület vagy faldarab, amely addig fel sem keltette a figyelmünket, egyike lehet azoknak a fontos struktúráknak, amelyek Isztambullá teszik Isztambult.

Beylerbeyi Palota

A mai Beylerbeyi palotát Abdulaziz szultán építtette a kor elismert építészével, Serkis Balyannak, miután II. Mahmud fából készült tengerparti palotáját lebontották.

A paltotát általában a nyári hónapokban, különösen külföldi államfők fogadására használták. A szerb herceg, a montenegrói király, az iráni sah, és a francia császárnő, Eugenie is vendégeskedett itt. II. Abdulhamid szultán 1918-ban ebben a palotában halt meg, ahol élete utolsó 6 évét is töltötte.

Dolmabahce palota

Ez a régió a XVII. századik a Boszporusz vidékének egyik falva volt. Az Aranygyapjú keresésére induló argonauták legendás hajója, az Argosz itt horgonyzott, és amikor Isztambul elfoglalásakor Fatih Sultan Mehmet Halicba akart jutni, itt húzták partra hajóikat.

A beşiktaşi tengerparti palota, amely fából épült, Abdulmecid szultán idején (1839-1861) használhatatlanná vált, ezért 1843-ban elkezdték elbontani, és ugyanazon a helyen lerakták a Dolmabahçe palota alapjait. A kerítésfallal együtt 1865-re készült el a palota építése, amely több mint 110.000 négyzetméteres területre épült.

A kor vezető oszmán építészei, Karabet és Nikogos Balyan átal épített palota három fő szárnyból áll, melyek a Mabeyn-i Hümâyûn (fogadóterem), Muayede Salonu (díszterem) és a Harem-i Hümâyûn.

A Mabeyn-i Hümâyûnban az állam vezetési ügyeit intézték, a Harem-i Hümâyûnban folyt a szultán és családja magánélete, a kettő között fekvő Muayede Salonu pedig a fontos állami ünnepségek helye volt.

Ayasofya

Az Ayasofyát Iusztinianosz bizánci császár építette 532-537 között. 916 évig templomként, majd 481 évig mecsetként szolgált. A Török Köztársaság alapítója, Mustafa Kemal Atatürk javaslatára és a Miniszterek Tanácsa rendeletével 1935-ben múzeumként megnyitották az egész emberiség előtt.

Leány-torony(Kız Kulesi)

Az Üsküdar szimbólumává vált torony az egyetlen bizánci korból fennmaradt építmény Üsküdarban. A torony története i. e. 2475-ig nyúlik vissza, A Fekete-tenger és a Márvány-tenger találkozásánál, egy aprócska szigeten épült.

Fatih mecset és komplexum

A Fatih mecsetet és az azt körülvevő komplexumot Isztambul Fatih negyedében építtette Fatih Sultan Mehmed. A komplexum 16 épületből áll, melyek között van iskola, kórház, vendégház, közkonyha, könyvtár és fürdő is. Az Isztambul hét dombjának egyikére épült mecset az 1766-os földrengésben súlyosan megrongálódott, és 1771-ben nyerte el mai formáját.

Yerebatan ciszterna

Isztambul legrégebbi fedett ciszternája. I. Iusztinosz császár idejében épült, hogy a környező palotákat vízzel lássa el. 143 méter hosszú, 65 méter mély, összesen 9.800 köbméteres térfogatú.

A cikk forrása – trt.net.tr

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on március 24, 2018 by in Isztambuli látnivalók and tagged , , , , .

Navigáció

Naptár

2018. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Statisztika * Istatistik

  • 357 435 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: