Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Török kori leleteket találtak

dscf6491.jpgSzámos leletet találtak a régészek Hatvanban. Ezüstdénár, török kori bronzkanna, kályha és a hatvani vár palánkfala is előkerült a múzeum és a Kossuth tér átépítése során.

A Hatvany Lajos Múzeum és a Kossuth tér átépítésével Hatvan jövőjét építik, mindazonáltal a múltját is feltárják. Nem véletlen, hiszen a felújítások számos régészeti leletet hoztak fel a föld mélyéről, melyek a régmúlt időket idézik meg. Itt van például a hatvani vár története, melyet egyre inkább elfelejtenek, tudniillik a felszínen már nincs látható nyoma. Azonban itt állt, talán éppen ott húzódott, ahol most élünk. A korabeli metszeteken és feljegyzéseken kívül kézzel fogható nyoma is van, hiszen a Hatvany Lajos Múzeum felújítása során megtaláltak az elbontott palánkfalának a nyomát, mely a vár második bástyája körül lehetett. A történetek szerint Deli Kurt aga vezényletével húzták fel a hatvani palánkerődítményt, mely a nyolcbástyás várból és a szintén cölöpfallal védett városból állt. Török kori leletek is árulkodnak az akkori életről, bepillantást nyerhetünk általuk a múltba. Az egyik gödörben törökkori bronzkannát, valamint bronz lószerszám veretet is találtak. Régi, megtört, leomlott kályhaszemek is előkerültek a megelőző régészeti feltárás során. A hagyma alakú teteje még épségben megmaradt, magával hozva a jelenbe sok száz év emlékét.

A délkeleti épületszárny feltárása során a mostani épülethez kapcsolódó 18. századi szintet ástak ki gazdag kerámia leletanyaggal, festett, mázas edényekkel és több árokban is 16. századi település nyomokat találtak. – Egy vezeték árok ásásakor két épületfaragvány került elő vélhetőleg egy templomboltozat tartópilléreinek a rétegkövei, amely valamely hatvani középkori templomhoz tartozhatott – tájékoztatott Halász Ágoston, régész.

A cikk forrása – hatvanonline.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on március 17, 2018 by in Kultúra and tagged , , , , , , .

Navigáció

Naptár

2018. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Statisztika * Istatistik

  • 357 435 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: