Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Elkezdődött a kurd-török háború

19210269_742f685b6f1b91e7008a2a6eab8e3deb_wm.jpgRecep Tayyip Erdoğan évek óta tartó fenyegetőzése után első ízben támadt a török hadsereg szíriai kurd területre, méghozzá a legnyugatibb kurd kantonra, Afrinra. A támadásra a jelet a török elnök szombati bejelentése adta meg:

Ha Afrin terroristái nem adják meg magukat, összezúzzuk őket.

Márpedig Afrin “terroristái”, a kurdok természetesen bejelentették, hogy nem fogják megadni magukat.

Törökország a belföldi tisztogatásokkal párhuzamosan belekavar a szíriai káoszba. Öt éve halogatott hadjáratot indított, NATO-szövetségeseit is összezavarva.

A Szíria nyugati részén található tartományt három oldalról közrefogó török, vagy törökbarát erők jelenleg is sorra intézik a légi- és tüzérségi csapásokat a kurd milíciák állásai ellen. Török egységek rakétákat indítottak a 2016-ban, a szíriai ellenzéki milíciákkal szövetségben ellenőrzés alá vont Észak-Aleppóból, illetve délről, Idlib kormányzóságból is.
Ez utóbbinak északi részeit a török hadsereg és vazallusai – iráni, orosz és szír kormányzati beleegyezéssel – elvileg „pacifikációs” céllal szállták meg októberben, de a Haját Tahrír as-Sám dzsihadistáinak kifüstölése helyett inkább észak, azaz a kurdok felé kezdtek megfigyelő- és lőállásokat kiépíteni. A török média szerint a Földközi-tenger partján található Hatay tartományban óriási katonai szállítmányokat mozgatnak az Afrinnal határos területekre, ezek a meg nem erősített értesülések szerint

A szárazföldi offenzívát nem csak a NATO második legnagyobb haderejének felvonulása valószínűsíti, hanem Erdoğan keddi nyilatkozata is, melyben leszögezte, hogy ezúttal is a szíriai szunnita arab milíciákkal szövetségben fognak támadni. A török média kész tényként tárgyalja azt, hogy nem csak Afrin, hanem a manbidzsi kiszögellés ellen is küszöbön áll a támadás.
A Manbidzs városa körüli régiót 2016 augusztusában foglalta vissza (török értelmezésben: foglalta el) a kurd vezetésű, de jelentős arab erőket is felsorakoztató Szíriai Demokratikus Erők (Syrian Democratic Forces – SDF) az Iszlám Államtól, és Törökország azóta követeli, hogy az SDF adja át a területet az által patronált szíriai milíciáknak, és vonuljon vissza az Eufrátesz mögé.

Szakadár terrorállam vagy a legdemokratikusabb közel-keleti ország?

Afrin kétszázezernyi lakójának túlnyomó többsége kurd etnikumú, ami már önmagában kérdésessé teszi, mit is keresnivalója lehet ott a török és arab fegyvereseknek.

A hivatkozási alap a terrorizmus.

Törökország ugyanis a szíriai kurdok vezető erejét, a Demokratikus Egység Pártját és annak fegyveres szárnyát, a Népi Védelmi Egységeket (PYD/YPG) terrorszervezeteknek tartja; rámutatva, hogy ezek ideológiailag és politikailag is a húsz éve börtönben ülő Abdullah Öcalan által alapított Kurd Munkáspárt (PKK) testvérszervezetei. Márpedig a PKK-t széles körben terrorszervezetként ismerik el – magát Öcalant is a CIA emberei tartóztatták le Nairobiban.

Négy országba szórta szét őket a történelem, de a szíriai és iraki káoszban már két helyen is autonómiát vívtak ki. Erdoğan Törökországa háborút indított ellenük, aminek egyetlen nyertese lehet: az Iszlám Állam.

Csakhogy már a PKK török hatóságok ellen vívott háborúját sem lehet kizárólag a terrorsémára felhúzni, a Népi Védelmi Egységek helyzetét meg pláne nem (az évszázadok óta fekélyesedő kurd kérdést ebben a cikkben próbáltuk kibontani). Az tény, hogy a szíriai kurdok vállaltan Öcalan tanítványainak tartják magukat. És ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy a köztereket és középületeket a bebörtönzött törökországi vezető képei díszítik, hanem abban is, hogy a kurd politikát olyan, a Közel-Keleten minimum szokatlan ideológiák hatják át, mint a föderalizmus, a bázisdemokrácia, a szocializmus vagy a feminizmus.

A választásokra készülő török elnök háborút indított a szavazatokért. Igazi háborút. Az Iszlám Állam felrobbantott néhány szerencsétlen kurdot, mire a török kormány elkezdte lőni a kurdokat. Értik, ugye? A kifőzött tervbe beleremeghet a Közel-Kelet.

De a szíriai kurdok terroristacímkéje mindig is fakónak tűnt egy olyan mezőnyben, melyben az Iszlám Állammal, az an-Núszrával vagy épp a „gázos” Aszad rezsimjével kell versenybe szállni. Törökország számára is elsősorban akkor váltak újból terroristákká a szíriai kurdok, amikor felmerült, hogy biztos hátországot szolgáltathatnak a 2015-ben újra fellángoló törökországi kurd függetlenségi harc résztvevői számára.

A cikk folytatása – index.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on január 17, 2018 by in Törökországi hírek and tagged , , , , , , .

Navigáció

Naptár

2018. január
h k s c p s v
« dec   feb »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Statisztika * Istatistik

  • 331 115 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük!
%d blogger ezt kedveli: