Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

A török lélek – II.

107255A társadalom megismeréséhez célszerű annak legkisebb működő egysége, a család felől közelíteni. A török hagyományos, főleg falusi-kisvárosi családtípus a nagycsalád. A gyermek korán válik munkaerővé. A család főcélja: minél több gyermek, s hogy a fiúgyermekek a házban maradjanak. Általában három nemzedék lakik egy helyiségben vagy legalábbis egy portán, nagyon szoros és folyamatos kapcsolatok szövevényében. Az érzelmi igényeknek szűk a terük, s minden a serdületlen gyermekek előtt is zajlik. Párválasztásban nincs helye személyes kezdeményezésnek, végső fokon a családfő dönt. Ebbe belefér a leánygyermek tudta nélküli kiházasítása, vagy kuma-ként (másod-, harmad-, negyedfeleségként) adása. Az sem ritka, hogy meg sem született vagy páréves gyermekeket elígérnek. Az elígérés ideje máris szabadságkorlátozással jár, a jegyességé méginkább. Ugyanakkor a leendő párnak sincs alkalma egymás megismerésére: a hagyomány szerint ez így van rendjén. (Ismeretes, hogy a mohamedán felfogás a leány szüzességének követelményét igen szigorúan veszi.) Ez sem tekinthető moszlim újításnak; megvolt sokfelé a hagyományos társadalmakban. Az ilyen elígérés emléke megvan a magyar hagyományban is, l. a “Hej, Vargáné ” kezdetű népdalt: „… Még akkor neki ígérte, Mikor bölcsőbe’ rengette.”

A legény családja başlık-ot, szó szerint: “fejpénzt” fizet a leányért, aki munkaerejével és szüléseivel hasznot fog hajtani. Gondoljunk a magyar vő- (=vevő) -legény kifejezésre. A pénzben vagy birkában fizetett başlık értéke hosszas alku után alakul ki. Sokszor a kialkudott összeg feletti elégedetlenségében az eljegyzés után is felbontja a két család a jegyességet (l. Kemal Tahir: Csobán Ali c. elbeszélését). Ha pedig nyélbeütik az alkut, ez a szólás járja: “eladtuk a leányt” (az „eladó lány” kifejezés hasonló szemlélet emlékét őrzi a magyarban is.) A házasság így végzetszerű, ,,ahogy Allah megírta” („az égben köttetnek”- mondanánk mi).

Az így kialakított családban a férfi elnyomja asszonyait, gyermekeit. A nő veréssel történő fenyítése természetes dolog („asszony verve jó”). Refik Halid Karay történetében („Engedő Emine”) a kurtizánt reménytelen szerelme, a csendőrhadnagy kardmarkolattal veri el, s ez a nőben mazochista örömöt kelt. A férfi példaképe a kemény, nem engedő, türelmetlen, mások fájdalmát figyelembe nem vevő személyiség. Az arab eredetű haşin szó jelentése: „eltipró”, “másokat letörő” – és így szemléletében épp ellentétes a neki megfelelő magyar “törhetetlen” szónak. Az asszony értékelése közvetett: ha fiúgyermek anyja. Feladatköre széles: a házimunkáért kizárólag ő a felelős, mezőn-réten férje mellett, olykor (főleg a Fekete-tengerparti területeken) egyedül dolgozik. Nemi kapcsolatban a férfit kielégítője, kellő visszafogottsággal; s egymás után szüli gyermekeit. Mindezeken túl elvárják tőle, hogy természetesnek vegye súlyos helyzetét. A nagycsaládban a nőt nemcsak férje, hanem apósa-anyósa is elnyomja. Ez sok visszafojtott feszültséget teremt. Ilyen körülmények között az anya nem nyújthat gyermekének elegendő gyengédséget, biztonságérzést. Kapcsolatuk ellentmondásos; mert természetesen szereti gyermekeit, de a vázolt helyzetben az egymás után szült gyermekek újabb és újabb tehertételt is jelentenek. Ezért a feszültség sokszor a gyermek felé sül ki. Mérgében olyan kifejezéseket használ, amelyek elárulják, hogy indulata valójában a férje felé irányul: „kutyakölyök”, „eb fia”, „disznó nemzette”, „semmirekellő fia”… S az adott női szerepből következik, hogy a gyermek sorsát is neme dönti el (iskoláztatás, pályaválasztás, stb).

A gyermek fejlődésében két időszak különül el. Az első 2-3 éves korig tart, ekkor még teljesen a szülő árnyékában él. A második, ez után, a fokozódó felelősség, a korlátok közé szorítás ideje. A túlzottan igénybevett anya kisebb gyermekeit a náluk alig idősebbekre hagyja; azok gondozzák. Gyakran persze ezt a nem-kívánt terhet az idősebb lerázná magáról; bántja a kisebbet. Apjától, esetleg anyjától is távol (azok pl. a mezőn dolgoznak) magukra maradnak a lakásban vagy az utcán. A felnőttektől is gyakran kapnak rossz példát –szüleiket is beleértve –verés, fenyegetés, átkozódás éri őket, mint ahogy erre több mondás is utal; pl. „ha lányodat nem ütöd, térdedet ütheted” (=csapkodhatod felháborodásodban), „menny és pokol anyád lába ügyében” (= odakapaszkodás és elrúgás), stb. A hagyományos társadalmakban a gyermeknevelés nem nélkülözi az olyan vitatható módszereket, mint a gyermek becsapása, kérdéseinek elutasítása, vallásos és természetfeletti erőkkel való megfélemlítése. körülmetélés viszont olyan mohamedán szertartás, amely O. Öztürk szerint gyakran neurotizáló körülményeket teremt. Erre 1 és13 életév között kerül sor, átlagban a 4-8 éves kor körül; s egyrészt késése miatt lehet gúnyolódás céltáblája a gyermek, másrészt értelmileg elő nem készítve vagy meg nem felelő életkorban kiélezheti a kasztrációs félelmet – amit a sokszori súlyos testi fenyítés és a nemi szervével játszó gyermeknek mondott fütyi-levágásos fenyegetés amúgy is fenntart. Az ilyen nyomasztó élmények fokozzák a serdülés zavarait. E. Geçtanaz Ankarai Egyetem Szociális Orvosi Intézetében megvizsgált diákbetegeknél kiugróan nagyarányúnak találta a szexuális elfojtás okozta panaszokat.

Folytatás az eredeti oldalon – gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on október 5, 2017 by in Ti írtátok and tagged , , , .

Navigáció

Naptár

2017. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Statisztika * Istatistik

  • 368 530 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: