Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Atatürk forradalma

gazi1933.jpgMusztafa Kemal pasa, akit Atatürknek – A törökök Atyjának neveznek, még mindig mindenekfelett álló nemzeti hős, nélküle nem létezne a modern Törökország.

Az Oszmán Birodalom összeomlását ő elsősorban az erős iszlám hagyományok, a középkori, merev törvénykezés és vallásosság rovására írta. Miközben a modern nyugati nacionalizmus eszméit a távoli anatóliai falvakba is eljuttatta, arra is volt ereje, hogy Görögország és a győztes hatalmak csapatait, amelyek az első világháború után betörtek az országba, kiűzze a mai Törökország területéről. A hős magasra emelte a fiatal Török Köztársaság zászlaját, megtiltotta a fátyol és a fez viselését, az arab helyett bevezette a latin betűs írást, bezárta az iszlám főiskolákat, és modern egyetemeket alapított. Lerakta az ország iparosodásának alapjait.

Ez azonban felülről bevezetett forradalom maradt, „Törökök, legyetek büszkék és dolgozzatok” – Atatürk jeles mondásai és mellszobrai gyárakat, irodákat és iskolákat ékesítenek ma is. Személyének , illetve művének bírálata vagy megsértése büntetendő cselekmény. Az államalapító abszolút tekintélyében világi formában tovább él az iszlám gondolkodás, megmaradt az engedelmességre és a vallási dogmákra épült társadalmi szerkezet. Ez még a modern politikai intézményekben is érezhető. A demokráciáról, az emberi jogokról, pártokról és toleranciáról alkotott török felfogássokkal erősebben kötődik az iszlám-oszmán történelmi hagyományokhoz, mint nyugati eredetükhöz, a felvilágosodáshoz.

A cikk forrása – baloghpet.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on szeptember 28, 2017 by in Portrészoba and tagged , , .

Navigáció

Naptár

2017. szeptember
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Statisztika * Istatistik

  • 471 013 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt szereti: