Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

A kurdok nem sokáig tarthatják magasan az olajárat

barrel.jpgKurdisztán függetlenedési szándéka csak átmeneti hatású lehet az olajpiacra, az árak emelkedésére – állítják szakértők arra alapozva, hogy Törökország és Irak nyomásgyakorlása valószínűleg erejét veszti az ellentétes érdekek hálójában.

Törökország és Irak fokozta nyomását Kurdisztánra, miután az iraki fél-autonóm régióban a függetlenségre szavaztak. Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal fenyegetőzött, hogy blokkolni fogják a kurd olaj átszállítását a török területeken, Bagdad pedig nemzetközi bojkottot szorgalmaz a kurd olajeladásokkal szemben. A kurd nép ugyan hétfőn elsöprő többséggel megszavazta a függetlenséget, a kurd regionális kormány – a nemzetközileg nem elismert – voksolást követően azt hangsúlyozta, hogy az eredmény a Bagdaddal folytatott tárgyalások kiindulópontja lehet, nem pedig a függetlenség végállomása.

A török elnök illegálisnak és semmisnek nevezte a népszavazást, közölve, hogy leállítja a kurd exportot, ami a Ceyhan török mediterrán kikötőig csővezetéken szállítja az olajat. “Lássuk, mire mennek a csővezeték nélkül, ha elzárjuk a csapot” – mondta Erdogan. A népszavazást Irán és az Egyesült Államok is ellenezte, azzal érvelve, hogy az destabilizálja a régiót.

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök még vasárnap arra szólított fel, hogy a külföld ne vásároljon olajat Kurdisztánból, mivel az illegális, nem az iraki központi kormányzat fennhatósága alatt történik. Irak “arra kéri a szomszédos és a világ országait, hogy kizárólag az iraki szövetségi kormánnyal egyeztessenek olaj ügyekben is” – tartalmazza a miniszterelnöki hivatal állásfoglalása.

Kurdisztánban napi 600 ezer hordó olajat hoznak felszínre, ami az iraki kitermelés 15 százaléka. A legvitatottabb a Kirkuk környéki terület, amelyet a kurdok 2014-ben vontak ellenőrzésük alá, azt követően, hogy az Iszlám Állam korábban elfoglalta azt, kiűzve az iraki kormány hadseregét. “Az iraki kormány nem fogja tétlenül szemlélni, hogy Kirkuk olajmezőit Kurdisztánba integrálják” – közölte a Bloombergnek adott interjúban Ayham Kamel, az Eurasia Group közel-keleti és észak-afrikai igazgatója. Az etnikai összetűzések sokkal szélesebb konfliktus forrásává válhatnak – tette hozzá.

Folytatás – nrgreport.com

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on szeptember 28, 2017 by in Törökországi hírek and tagged , , , .

Navigáció

Naptár

2017. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Statisztika * Istatistik

  • 331 120 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük!
%d blogger ezt kedveli: