Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

A kurdok tényleg szavazni fognak a függetlenségről

irak-kurt-bolgesel-yonetimi-21-eylul-de-sandik_24268_b.jpgAz iraki kurdok szeptember 25-én szavazhatnak arról, szeretnének-e egy független Kurdisztánban élni. Bár a sikeres népszavazás még nem kötelezi Maszud Barzanit, hogy egyből független állammá nyilvánítsa a területeket, az igen szavazatokkal a kezében a kurd elnök erőteljesebb pozícióból tárgyalhat.
24-HÍR

Az iraki kurdok szeptember 25-én szavazhatnak arról, szeretnének-e egy független Kurdisztánban élni. Bár a sikeres népszavazás még nem kötelezi Maszud Barzanit, hogy egyből független állammá nyilvánítsa a kurd területeket, az igen szavazatokkal a kezében a kurd elnök erőteljesebb pozícióból tárgyalhat a bagdadi vezetéssel és a szomszédos államokkal.

Barzaninak idáig sikerült összhangban tartania népe függetlenségi törekvéseit a regionális reálpolitikával, a népszavazás után azonban vékony kötélen fog táncolni.Szíria, Törökország és Irán nem tartja jó ötletnek a népszavazást, és nem nézi jó szemmel a kurdok teljes függetlenedését.

A népszavazás után valószínűleg még kiélezettebb lesz Erbil és Ankara kapcsolata.A török elnök, Recep Tayyip Erdogan már a kezdetektől ellenezte a referendumot, félt, hogy az eredménye milyen hatással lesz majd törökországi és a szíriai kurdokra.Törökország elsődleges célja Szíriában, hogy felszámolja a Kurd Népvédelmi Erők (YPG) csapatait. A YPG Washington szíriai partnere és szövetségese a Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) is. A PKK-t azonban mind az Egyesült Államok, mind Törökország terrorista szervezetnek tekinti. Annak ellenére, hogy Iraki Kurdisztán nem támogatja a YPG-t, a PKK pedig a riválisa, mindkét csoport igen népszerű az iraki kurdok körében.

A kurd hatóságok ugyanakkor nem érzik veszélyesnek Törökország hozzáállását a referendumhoz. Iraki Kurdisztán miniszterelnöke, Nechirvan Barzani közeli kapcsolatban áll Erdogan embereivel, és azt nyilatkozta a kurd médiának, hogy normálisnak tartja a környező országok reakcióit: „A török hozzászólások sem adnak okot az aggodalomra.”

Iraki Kurdisztán döntéshozói úgy gondolják, hogy törökországi politikusok negatív álláspontjukkal csupán saját belső politikai pozíciójukat próbálja erősíteni. Állítólag a török tisztviselők a kurd kollégákkal folytatott privát beszélgetéseik során teljesen máshogy vélekednek a népszavazásról, mint ahogyan azt nyilvánosan nyilatkozataikban teszik. Ezért hiszik úgy a kurdok, hogy nem kell foglalkozniuk Törökország elégedetlenségével és figyelmeztetéseivel.

Ehhez a vélekedésükhöz az is nagyban hozzájárul, hogy bár a törökországi politikai színtéren valóban zajlik az elhatárolódás a függetlenedési törekvésektől,egyelőre semmilyen szankciót nem lebegtettek meg a kurd autonómiával szemben, ha megtartják a referendumot és elszakadnak Iraktól.Az autonómia gyakorlatilag a teljes kereskedelmét Törökországgal bonyolítja, rajtuk keresztül adja el az olaját.

A döntés azonban nyilvánvalóan a török elnök kezében van. Erdogan olyan pozícióval rendelkezik jelenleg Törökországban, amely fölötte áll minden intézménynek és közjogi méltóságnak, valamint elvárja, hogy szavait a legnagyobb tisztelettel és komolysággal kezeljék. A France 24 televíziós csatornának adott interjújában például kifejtette, hogy nem látja értelmét a kurdisztáni tisztviselők optimizmusának Törökország hozzáállásával kapcsolatban.

A cikk forrása – bumm.sk

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on szeptember 17, 2017 by in Törökországi hírek and tagged , , , , .

Navigáció

Naptár

2017. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Statisztika * Istatistik

  • 331 116 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük!
%d blogger ezt kedveli: