Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Çığ köfte

bg-img1.jpgA következő ebédünk a çiğ köfte lesz. Így gondoltam, miért ne lehetne ez a következő bejegyzés is.

A çiğ köfte két szó: çiğ és köfte. A çiğ (ejtsd: csííííí, mint a csí erő, csí vonalak… talán a kettőnek köze van egymáshoz) azt jelenti, hogy nyers. Míg a köfte a darált hús.

Azaz nyers hús. De inkább nyers fasírt.

Ami így… hát se nem hangzik jól, de ha el is képzeljük… húj! Mi ez? Háborút megjárt tehén??

Valójában a çiğ köfte titka, hogy hasonlóra rákészülünk, rágyúrúnk, mintha sima köftét készítenénk: darált hús, fűszerek, stb… Recept lesz is nemsokára. Csakhogy a húst nem sütik meg! Helyette addig kell gyúrni az összetevőkkel, míg a kéz melegétől, no meg a gyúrástól szépen-lassan megsül, megfő, megmelegszik, vagy legalábbis úgy tesz.

Ebből látható, hogy bizony komoly egészségügyi kérdéseket vet fel: Meg volt mosva az a kéz? Milyen az a hús? Mi van a baktériumokkal?

Ezek miatt ma már nyílvánso helyen nem kapható çiğ köfte. Elég keményen be van tiltva. Mármint az igazi, a húsos. Mert a çiğ köfte eléggé finom, és népszerű étel. Az emberek pedig ráköttek arra, hogyha a húst kihagyják belőle, és csak a fűszert meg a szószt keverik össze, akkor úgy is finom. Ha pedig megpakoloják rendesen csípőssel, akkor már teljesen mindegy miből lett összerakva. Olyankor már csak az számít, hogy legyen tűzcsap a közelben…

A történetek szerint a çiğ köfte feltalálása Ábrahámnak köszönhető. Ő ugyanis egyik nap megelégelte, hogy az emberek továbbra is pogány szokás szerint a tüzet imádják*. Azért, hogy ez ne folytatódjon tovább, összegyűjtette az összes fát, majd belőlük hatalmas máglyát rakott Urfa (ma Şanlıurfa) városa közepére.

Hazajön viszont este a vadász, és szeretne egy jó vacsorát csinálni a feleségének (vagy azt szeretné, ha a felesége csinálna neki egyet). Csakhogy nincs egyetlen egy apró gallyacska sem, hiszen Ábrahám mindet elégetette! Hogy fogják így megfőzni a frissen elfogott vadat?? Nincs más lehetőség, a húst nyersen kell megenni… De azért az mégiscsak milyen..

Így inkább apróra vágják a húst, összekeverik búzadarával és fűszerekkel (leginkább feketeborssal, mert a paprikát majd csak Kolumbusz fogja behozni Amerikából több ezer év múlva), és jól összegyúrják. Az eredmény olyan finom lett, hogy végül az egész vadat megették!

Folytatás az eredeti oldalon – isztambul.info

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on augusztus 12, 2017 by in Ti írtátok and tagged , , , , .

Navigáció

Naptár

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Statisztika * Istatistik

  • 126,726 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük!
%d blogger ezt kedveli: