Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Türk mutfağından dokunuşlarla Macar lezzetleri

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Macar Kültür Merkezi, Türkiye-Macaristan arasındaki ortak mutfak kültürünü tanıtmak için Türk-Macar Yemekleri Tadım Etkinliği düzenledi. Konuklar, tanıtım sonrasında Türk mutfağından dokunuşlarla hazırlanmış Macar yemeklerini tatma fırsatı buldular.

Macar Kültür Merkezi, Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ve ALX Hungary sponsorluğunda Türkiye ile Macaristan arasındaki ortak mutfak kültürünü tanıtmak amacıyla “Türk-Macar Yemekleri Tadım Etkinliği” düzenledi.

Osmanlı Macaristan’ı (bugün Macaristan topraklarına dahil olan, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1541 ile 1699 tarihleri arasında kontrol ettiği bölge) ile mutfak kültürümüzdeki etkileşimler bugün bile rahatça gözlemlenebiliyor…

Bu konuyu araştıran “Elma Paprika” projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, iki ülke arasında gelişmiş olan ortak mutfak gelenekleri ve tarihsel süreçte oluşan etkileşimler anlatıldı. Proje çalışmalarında ortaya çıkan reçetelerde kullanılan kelimeler ve terimlerde büyük benzerlikler görüldüğü vurgulandı. Konuklar, tanıtım sonrasında Türk mutfağından dokunuşlarla hazırlanmış Macar yemeklerini tatma fırsatı buldular.

Tam bir buçuk asır…

150 yıllık Osmanlı geçmişiyle Macar mutfağında bizden izlere çokça rastlıyoruz. Macar mutfak kültürünün temel taşı olan kırmızı biber, paprika ile Osmanlı egemenliğinde iken tanışmışlar ve bugün, tatlılar dışında neredeyse tüm yemeklerinde kullanılıyor. Biberlerin güneşte kurutulması ve toz haline getirilmesi de bu kültürel ilişkiler ile gelişmiş ve Macaristan mutfağında önemli yere sahip olmuş. Buradan Macar yemekleri acıdır, diye bir sonuç çıkmasın; çünkü, çoğu yemeklerinde acı değil, tatlı olan paprika kullanıyorlar. Bizim tadım akşamında yediklerimiz de öyleydi…

Tarihsel süreçte oluşan göçler ve etkileşimler, iki ülke kültürü arasında geleneksel benzerliklere de yol açmış. Örneğin, Budapeşte’nin ünlü hamamları ve mimarisindeki kimi izler, bu etkileşimler sonucu ortaya çıkmış. Bu durum, sadece gelenek ve mutfak kültüründe değil, aynı şekilde dile de yansımış, ortak kelimeler ve kullanımlar yaygın.

Ortak sözcükler…

Macar mutfağında paprika da karabiber de Türk biberi olarak geçiyor. Mısıra Türk buğdayı deniliyor. Patlıcan, dolma, kabak, tavuk, keçi, elma, buğday ortak sözcükler arasında… Türkçe ve Macarca arasında yaklaşık 4 bin ortak kelime olduğu söyleniyor. İncir, fındık gibi yemişler, Osmanlı’dan gitmiş… Ortak yemeklerimizden birisi lahana sarması… Onlar, dolma diyorlar ve turşulanmış yapraklarla hazırlıyorlar…

Bir kültürü mirası

Elma Paprika projesi, Macar Kültür Merkezi desteği ile 2017 yılında başlatılmış bir mutfak kültürü mirası araştırma çalışması. Proje yürütücülüğünü Kök Projekt ile Budapeşte bazlı Collective Plant gıda tasarım organizasyonu gerçekleştiriyor.

Proje ismi iki dilde de ortak olarak kullanılan kelimelere referans olarak geliştirilmiş. Bir biber turşusu türü olan “elma paprika” biberi, Türkiye’de de “soka” turşusu olarak bilinen, soka biberinden elde ediliyor ve şekil olarak elmaya benzerlik gösteriyor.

Çalışmalar, iki mutfak kültürü arasında tarihsel süreçte oluşan etkileşimlerin araştırılması, incelenmesi ve yeni nesil mutfak kültürü öğelerinin tasarlanması için yürütülüyor. İki ülke arasındaki tarihsel ilişkinin, yemek kültür öğeleri ile desteklenmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında paralel olarak İstanbul ve Budapeşte’de yemek etkinlikleri düzenlemek, iki kültür arasındaki ilişkileri güçlendirmek hedefleniyor. Tadım akşamında yediğimiz yemekler ve daha sonraki etkinliklerde oluşturulan yeni reçetelerin illüstrasyonlarla kitaplaştırılması da amaçlar arasında.

Devami – dunya.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on március 6, 2017 by in Gastronomi and tagged , , , .

Navigáció

Naptár

2017. március
h K s c p s v
« feb   ápr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Statisztika * Istatistik

  • 397 523 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: