Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Ki volt a Szulejmán Bali bégje igazából?

4.jpgAz egyik legvonzóbb karaktere a Szulejmán sorozatnak Bali bég, és bár létező történelmi figuráról van szó, azért nem ártott a karakternek némi finomítás.

Bali bég a Szulejmánban jóképű, erős, határozott, nagyszerű katona, és persze hősszerelmes. Kár lenne azonban mindezt történelemkönyvekben vagy feljegyzésekben keresni, mert ellentétben Szulejmán és Hürrem szerelmével, Bali bég karakterét alaposan ki kellett színezni ahhoz, hogy szerelmi élete ilyen romantikus legyen.

A nők nem harcost akarnak

Amikor Törökországban a Szulejmán produkció kritikusai azért szapulták a sorozat készítőit, mert szerintük a történelmi hűség a forgatókönyvíróknak nem jelent semmit, akkor egyik példának Bali bég figuráját hozták fel. „Értsék meg, ez egy történelmi ihletésű sorozat, ahol a szórakoztatás a cél” – magyarázta a sorozat egyik készítője az egyik török magazinnak. Azt is hozzátette, hogy a női nézőknek akartak kedvezni Bali bég karakterével, de hiába volt a férfi kiváló hadvezér, a nők nem egyszerűen egy harcost akarnak látni, kellenek az érzelmek is.

Az Egri csillagokban is szerepel

Márpedig ebben a tekintetben szükség volt a forgatókönyvírók fantáziájára. A valóságban Malkoçoğlu Bali bég felmenői is mind kiváló harcosok, katonák voltak. Bátorságukról és kegyetlenségükről voltak híresek, és ezek a tulajdonságok azok, amelyek Bali béget is naggyá tették. Egykor, 1526-ban a mohácsi csatánál fontos szerepe volt, feldúlta a vidéket, hogy egészen Budáig fosztogasson és gyilkoljon. Olyan hírnévre tett szert, melynek „köszönhetően” később az Egri csillagokban is feltűnik mint török hadvezér, Veli bég néven.

Nőket nem hódított

Bali bég a csatatéren érezte jól magát, kevés időt töltött az isztambuli Topkapi palotában, a szultán udvarában. Amikor nőre vágyott, nem volt szüksége szép szavakra, mivel hatalmának köszönhetően bárkit megkaphatott, akit csak akart. Miközben a Szulejmán sorozatban könyörög egy nő szerelméért, és esze helyett a szíve irányítja, addig a valóságban Bali bég inkább az erő és a racionalitás embere volt. Buda bejler-bégeként nem könyörgött volna egyetlen apának sem, hogy neki adja a lányt, nem akart volna titokban nősülni, egyszerűen csak elrabolta vagy elhurcolta volna a kiszemelt nőt.

A cikk folytatása – nlcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on február 18, 2017 by in Szulejmán és kora and tagged , .

Navigáció

Naptár

2017. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Statisztika * Istatistik

  • 357 446 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: