Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Zrínyi kardja és sisakja

71.jpgA törökök ellen vívott szigetvári csata és annak főhőse, gróf Zrínyi Miklós (horvátul Nikola Subic Zrinski) halálának 450. évfordulójára emlékezik Horvátország is.
Ennek jegyében a hét végén kiállítás nyílt Muraköz megye székhelyén, Csáktornyán, ahonnan egykoron a hős hadvezér Szigetvár felé vette utolsó útját.
A tárlaton két olyan tárgyat mutatnak be, amelyeket eddig nem láthatott a nagyközönség: Zrínyi eredeti kardját és sisakját.
­ E két ereklye a harciasság és a bátorság jelképe ­ mondta Vlado Kalsan, a múzeum igazgatója, hozzátéve: ­ Mindkettőt a bécsi Művészettörténeti Múzeum kölcsönözte nekünk két hétre. Zrínyi nem pont ezekkel harcolt Szigetvárnál, ám eredetiségükhöz nem fér kétség, bizonyítottan hozzá tartoztak.

A történet a 16. század közepéig nyúlik vissza, amikor II. Ferdinánd tiroli főherceg elhatározta, összegyűjti a kor legjelentősebb hadvezéreinek és hőseinek személyes, harci tárgyait. Majd másfél száz egykori harcossal lépett kapcsolatba, s kérése legtöbbjüknél meghallgatásra talált. Így Zrínyi Miklósnál, illetőleg annak családjánál, merthogy ők küldték az Innsbruck melletti udvarba a szóbanforgó tárgyakat. Hogy célba értek, az 1577­es keltezésű udvari leltár is igazolja, külön említve Zrínyi vértezetét.
Ferdinánd nem csak a keresztény világ korabeli hőseit tartotta nyilván. Érdekelte a török kultúra, és annak fontosabb alakjait is számon tartotta. Így kerülhetett gyűjteményébe a hódító Szulejman páncélzata, valamint kardja, rajta a tugra, azaz a szultán díszes grafikai elemekből összeállított kézjegye.
Ezenkívül a rettegett Mehmed­pasa sisakjához is hozzájutott. E tárgyak igencsak hasonlítanak Zrínyiéhez, ami nem csoda, hisz fegyverzetben abban az időben Oszmán Birodalom volt a minta, a harci eszközöket tekintve Magyar­Horvát Királyság számára is példaként szolgált. A török tehát olyan ellenség volt, amelytől az egész világ rettegett, amely ellen harcoltak, ám csodálták és sok tekintetben utánozták.
Zrínyi Miklós kardjának eredetiségére vall a markolatán látható családi címer, a csáktornyai vár képével, valamint a jellegzetes sas szárnyakkal. És ott az ominózus évszám, 1562, mellette az öt gravírozott latin nagybetű: NCPPZ. Feloldásuk: ,,Nicolaus comites perpetui (de) Zerin, magyarul Miklós gróf Zrínyiek örököse.

Ferdinándról tudnivaló, hogy kiterjedt gyűjteményére alapozva az első illusztrált múzeumi katalógus összeállításán fáradozott, létrehozva az Armamentariumu heroicumu nevet viselő dokumentációt, amelyben a szigetvári hősnek is jutott hely. Az így összegyűjtött írásos tényanyagnak nagy hasznát veszik a korszak kutatói (levéltárosok, történészek), akik az egyes személyiségekről, azok tetteiről készült írásos feljegyzések mellett az érintetteket ábrázoló rézkarcokat is megtalálják. II. Ferdinándot a művészetek pártolójaként jegyzi a krónika, ám ismert a fegyver­ és páncél kollekciója. Ambras­i
reneszánsz kastélyában (ma is látogatható) helyezte el II. Lajos magyar király fegyvereit.
Ugyancsak a tiroli főherceg érdeme, hogy Zrínyi Miklós palástja fennmaradt, amely szintén a bécsi múzeum raktárába került. A mente azonban meglehetősen rossz állapota miatt egyelőre nem állítható ki. A selyemből szőtt ruhát levél alakú, keleties motívumok díszítik. A ruhadarabot a 19. században az akkori technikai lehetőségeknek megfelelően konzerválták, ám még sokat kell dolgozniuk rajta a restaurátoroknak.
Bécsben tervezik, hogy mindhárom tárgyat egy ottani állandó kiállításon mutatják be.

A cikk forrása – zaol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on szeptember 22, 2016 by in kiállítás and tagged , , , .

Navigáció

Naptár

2016. szeptember
h K s c p s v
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Statisztika * Istatistik

  • 443 990 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: