Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Rangok és megnevezések

2016-08-28 09 21 43.jpgA sorozat epizódjaiban rengeteg utótagot, megszólítást hallhatunk, ám ezek jelentése nem mindig egyértelmű vagy a magyar szinkron nem adja át ezeket teljesen. Emellett a különböző helyekre, eseményekre, ételekre stb. használt kifejezéseket és azok jelentéseit is összegyűjtöttem. A felsorolt kifejezések nem mindegyike hangzik el a sorozatban, viszont szorosan kapcsolódik annak témájához.

Rangok, megszólítások

Aga: Udvari hivatalnok (ez lehet a szultán háremét vezető aga, pl. Szümbül aga), közigazgatási tisztviselő vagy hadtesteket vezető főtiszt (pl. janicsár aga).
Bashaszeki: “Fő kedvenc”, az első helyen álló kedvelt ágyas. (Ilyen volt pl. Hürrem)
Baskadin: “Fő asszony”, vagyis az uralkodó első asszonya. (Pl. Mahidevran)
Bég: Török méltóság, aki rangban a pasák alatt áll, de tartományokat, kerületeket irányíthatott.
Bosztandzsi: A szultáni palota kertjének őre.
Cselebi: Több jelentéssel is bír, egyes források szerint urat, uraságot jelent. Emellett a művelt, tehetős, nemesi származású férfiakra használták: tanárokra, oktatókra (pl. Mehmet cselebi) vagy egyéb befolyásos méltóságok megszólítására (pl. Iszkender cselebi)
Efendi: Török állami hivatalnokok és tanult emberek megszólítására használják. (Pl. Naszuh efendi)
Gözde: A szultán kedvenc ágyasát nevezik így.
Haszeki: Kegyencnő. Azon nőket illette ez a titulus, akik fiúgyermekkel ajándékozták meg a szultánt. (Pl. Haszeki Mahidevran szultána, Haszeki Hürrem szultána)
Hatun: Magyarul asszonyt vagy úrnőt jelent, bizonyos háremhölgyek megszólítására használják. (Pl. Ayse Hatun, Gülnihal Hatun, Firuze Hatun)
Kadin: Olyan asszony, vagy “feleség”, aki törvényes fiúgyermeket szült az uralkodónak. Az arab ill. török nyelvben inkább a haszeki megnevezést használják.
Kalfa: Képzett háremhölgy vagy szolgáló, felügyelő. A sorozatban kalfai tisztséget töltenek be a háremhölgyek női oktatói vagy felügyelői, de a szolgálókat vezető asszonyra is használatos. (Pl. Nigar Kalfa, akinek a nevében a kalfa tagot sokáig “asszonynak” fordítottak)
Kalifa: Az iszlám vallási és politikai közösségének legfőbb vezetője.
Kádi: Muszlim elöljáró vagy bíró, akit eredetileg közvetlenül a kalifa bízott meg azzal, hogy egy adott területen az igazságot képviselje.
Kán, khán: A török és mongol népeknél kezdetben a királyok, majd később az uralkodó hercegek, ilt. előkelőségek s a magas rangú tisztviselők címe. A sorozatban Szulejmán szultán megszólítására is használják, ahol inkább “hán”-nak hangzik.
Nagyvezír: A szultán főhivatalnoka és helyettese, a szultáni díván vezetője is. A szultán nevében ő adta ki az uralkodói fermánokat. (Pl. Nagyvezír Ibrahim pasa)
Odaliszk: Szolgálólány a háremben.
Padisah: Uralkodói cím, amit az Oszmán Birodalomban csupán a 15. század vége felé kezdtek el használni a szultán megnevezésére is. A perzsa eredetű szó pontos jelentése: “a sahok feje”.
Pasa: A fő katonai-közigazgatási vezetőit illető cím, amit bizonyos tartományokat irányító beglerbégek vagy a Díván tagjai kaphattak meg. (Pl. Ibrahim pasa, Ferhat pasa, Rüsztem pasa)
Sah: Iráni vagy perzsa uralkodói cím.
Sehzade: Herceg, trónörökös. (Pl. Sehzade Musztafa, Sehzade Mehmet)
Sejk: Jelentése “öreg”, az arab törzsfők elnevezése.
Sejhüliszlám / Sejk Ül-iszlám: Iszlám főpap, a legfőbb vallási vezető.
Szadrazam: Lásd: nagyvezír
Szeraszker: A vezírek között a legmagasabb katonai rendfokozatot és beosztást jelenteti.
Szultán: Arab eredetű uralkodói méltóságnév, eredeti jelentése “hatalom”. Az Oszmán Birodalom legfőbb irányítója, uralkodója. (Pl. I. Szelim szultán, I. Szulejmán szultán)
Szultána: A szultán női családtagjait illetve asszonyait illette ez a megnevezés. (Pl. Haticse szultána, Mahidevran szultána, Hürrem szultána, Mihrimah szultána)
Válide szultána: Az oszmán szultán édesanyja vagy ágyasa/felesége, de minden esetben a szultáni palota és a hárem irányítója. Az iszlám tradíció szerint az „anya joga Isten joga”, így a válide a szultán után a legfontosabb személy volt a birodalomban. A gyengekezű vagy kiskorú szultánok mögött gyakran a válide állt, mint a hatalom gyakorlója. Emellett a hárem úrnője, legfőbb parancsolója volt. A legelső asszony, aki ezt a címet viselte, Szulejmán szultán édesanyja, Ayse Hafsza válide szultána volt.
Vezír: Magas rangú politikai vezető.

Egyéb kifejezések

Akcse: Török ezüstpénz, jelentése: “fehérke”.
Díván: A birodalmi tanács, ahol a legfontosabb államügyek kerülnek megvitatásra.
Fermán: Uralkodói parancs, törvény.
Gyaur: Hitetlen, a nem muszlimok vallásúakra használják.
Hamam: Török fürdő, mely 3 részből áll: kamekán (öltöző), szogukluk (melegedőszoba), háráret (gőzfürdő).
Halvet: Arab eredetű szó, melynek eredeti jelentése magány, egyedüllét. Azt az éjszakát jelenti, amikor az uralkodó magához kéret egy háremhölgyet éjszakára.
Hárem: Eredetei jelentése tiltott, szent. Háremnek szokás nevezni a muszlim vezetők magánlakosztályát, aminek látogatása tiltott azok számára, akik nem családtagok.
Kanun: Szultáni törvény. Szulejmán uralkodása alatt rengeteg törvényt és új rendelkezést hozott, s emiatt nevezték őt “Kanuni”-nak, vagy “Törvényhozónak”.
Lokum: Más néven szultánkenyér, keményítőből és cukorból készült édesség.
Lokma: Szintén egyfajta édesség vagy sütemény, tulajdonképpen egy fánk.
Mecset: Mohamedán templom.
Szandzsák: Tartományi részleg, melynek vezetője a szandzsákbég.
Szeráj: Palota.
Tugra: A török szultánnak különféle grafikus elemekből összeállított hagyományos kézjegye.
Türbe: Török sírbolt, síremlék.
Vilajet: Az Oszmán Birodalom nagyobb területi egységeire, tartományaira használatos megnevezés.

A cikk forrása – szulejman.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on augusztus 28, 2016 by in Szulejmán és kora and tagged , , , , , , , , .

Navigáció

Naptár

2016. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Statisztika * Istatistik

  • 357 446 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: