Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Internetes petíciót indítottak a törökök! Tiltakoznak a szíriai menekültek honosítása ellen

3.pngA change.org honlapon indított, “Nem a szíriai menekültek honosítására” felszólítás jegyében íródott petíció címzettje Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki július elején jelentette be, hogy Törökország meg akarja adni a lehetőséget az országban élő szíriai menekülteknek a török állampolgárság megszerzésére.

A tiltakozó petíciót a Mehmet Berke nevű felhasználó kezdeményezte, aki szerint honosítással az elnök figyelmen kívül hagyja a török emberek akaratát. “Ha tényleg ennyi képzett szíriai van, akkor miért fizet nekünk ennyi pénzt az Európai Unió?” – tette fel a kérdést Berke, utalva a török-uniós migrációs megállapodásra, amelynek értelmében az EU több milliárd euróval járul hozzá a menekültek törökországi ellátásához, más értelmezések szerint a menekültek Törökországban tartásához.

“Talán nincs elég képzett ember Törökországban?” – kérdez rá a petíció kezdeményezője. Hozzáteszi: elfogadhatatlan, hogy a kormány minden “apró dologért” népszavazást kezdeményez, de egy ilyen fontos döntést egyedül hoz meg.

A Habertürk című tekintélyes török napilap korábban arról számolt be, hogy először a diplomával rendelkező szíriaiak kaphatnak török állampolgárságot. Az újság értesülései szerint az úgynevezett “fehérgallérosokon” túl szintén előnyt élveznének a szakközépiskolai vagy szakiskolai végzettségűek, mivel így integrálni lehetne őket a “feketemunka világából” a foglalkoztatási rendszerbe. A török vezetés kiemelt célja továbbá, hogy befektetési lehetőséget nyújtson az Európába igyekvő, tehetős szíriai üzletembereknek és Törökországban tartsa őket. Az intézkedés keretében a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim ellenzői is védelemben részesülnének. Ők később a török titkosszolgálatot segítenék.

Erdogan hétfőn vette védelmébe a honosításra vonatkozó tervet, hangsúlyozva, hogy a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek – akiknek száma lassan eléri a 3 milliót – nem élhetnek éveken át táborokban vagy 10-15 emberrel összezsúfolva egy kis lakásban.

“Nem kell megijedni. Nemzetünk jelenlegi 79 millió tagja 780 ezer négyzetkilométeren él. Németországnak, amely fele akkora, mint a mi országunk, 85 millió lakója van” – mondta a török államfő.

Murat Erdogan, az ankarai Hacettepe Egyetem Migrációkutató Központjának igazgatója szerint a török állampolgárság kiterjesztésének köszönhetően Európa mentesül a migrációs nyomás alól és üdvözli majd Ankara döntését. A szakember hangsúlyozta: a Törökországban tartózkodó szíriaiak 90 százaléka a polgárháború végeztével is maradna, mivel otthonuk politikai stabilitásának és közbiztonságának megteremtése legalább 10 éves folyamat lesz.

A javaslat bírálói azt vetik Erdogan szemére, hogy a szíriaiak honosításával az általa óhajtott elnöki rendszer bevezetéséhez szükséges szavazatokat akarja csupán megszerezni.

A cikk forrása – alfahir.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on július 14, 2016 by in Törökországi hírek and tagged , , , , .

Navigáció

Naptár

2016. július
h K s c p s v
« jún   aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Statisztika * Istatistik

  • 444 001 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: