Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Pert indítottak az unió török megállapodása ellen

13Két migráns a menekültek visszaszállításáról szóló EU–török-egyezmény érvénytelenítését kérelmezte az Európai Unió Bíróságánál – közölte tegnap egy, az ügyet ismerő forrás. Az informátor szerint a bíróság valószínűleg nem fogja befogadni a kérelmet. A Görögországban tartózkodó két migráns, egy afganisztáni és egy pakisztáni állampolgár április 22-én nyújtotta be kérelmét az egyezmény hatálytalanítása érdekében. Az EU–török migrációs egyezmény értelmében a március 20. után Görögországba érkezett illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, ezért cserébe az európai uniós tagországok legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. Emellett az EU több milliárd eurós segítséget ígért Törökországnak.

Eközben az Európai Bíróság arról döntött, hogy az uniós tagállamok nem vehetnek migránsokat őrizetbe csak azért, mert a schengeni övezeten belül illegálisan lépik át az országhatárt. A bíróság tegnap kimondta: az EU visszatérési irányelvével ellentétes, hogy egy nem uniós állampolgárt kizárólag amiatt lehessen szabadságvesztéssel büntetni, hogy a schengeni térségen belül valamely tagállam területére jogellenesen beutazott, s mielőtt kiutasítási eljárást folytattak volna le vele szemben. Ugyanez a helyzet akkor is, amikor ezt az átutazó állampolgárt a schengeni térségből való távozásakor feltartóztatják, és vele szemben az abba a tagállamba való visszafogadás iránti eljárást folytatnak le, ahonnan érkezett.

Az ítélet konkrét ügy kapcsán született. 2013. március 22-én a ghánai állampolgárságú Selina Affumot a francia rendőrség feltartóztatta a La Manche alatti alagút bejáratánál, miközben egy Belgiumból érkező és Londonba tartó autóbuszon utazott. Mivel nem rendelkezett saját nevére szóló személyazonosító irattal vagy úti okmánnyal, őrizetbe vették illegális beutazás miatt. A francia törvények értelmében nem uniós állam polgárai egy év szabadságvesztéssel büntethetők, ha jogellenesen utaztak be francia területre. A francia hatóságok ezt követően Belgiumtól Selina Affum visszafogadását kérték, de az illető vitatta az őrizetbevételének jogszerűségét, ezért a francia semmítőszék az Európai Bírósághoz fordult.

A cikk forrása – magyaridok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on június 9, 2016 by in Törökországi hírek and tagged , , , , .

Navigáció

Naptár

2016. június
h K s c p s v
« máj   Júl »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Statisztika * Istatistik

  • 444 003 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: