Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

A török kormány nyilatkozott a menekültszerződés jövőjéről

90Ankara nem szándékozik felfüggeszteni az Európai Unióval március 18-án kötött menekültügyi megállapodást, amelynek értelmében Törökország visszafogad törvénytelenül Görögországba jutott menekülteket – mondta Numan Kurtulmus kormányfő-helyettes és a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője újságíróknak Ankarában a hétfői kabinetülést követően.

Kurtulmus kifejtette: most az unión a sor, hogy teljesítse vállalásait. “Hiszem, hogy az EU Törökországhoz hasonlóan az egyezménnyel összhangban cselekszik majd.
A szerződés felfüggesztése nem szerepel a napirendünkön, mi továbbra is megteszünk mindent a megállapodás sikerességéért” – fogalmazott a politikus.

Ne legyen belpolitikai kérdés

Emlékeztetett rá, hogy a Törökországból Európába érkező migránsok számában tapasztalt nagymértékű visszaesés egyértelműen azt bizonyítja, hogy Ankara komolyan veszi a kötelezettségeit.

Figyelmeztetett: az egyezménynek nem szabadna belpolitikai kérdéssé válnia az unió országaiban.

Az EU a terrorellenes törvényt módosíttatná

A Törökország és az Európai Unió között létrejött, a menekültválság megoldását célzó szerződés végrehajtását a két fél nézeteltérései akadályozzák. Brüsszel arra kérte Ankarát, hogy igazítsa az EU-normákhoz a török terrorellenes törvényt.
Törökország később azzal vádolta meg az uniót, hogy az a megállapodás után váratlan feltételeket szabott, ami alapján az Európai Unió gátolja, hogy a török állampolgárok megkapják a schengeni vízummentességét a nyugatra tartó migránsáradat megfékezéséért cserében.

A Bizottság szerint Törökországnak minden kritériumot teljesítenie kell

Elismerték az örmény holokausztot

Június 2-án a német szövetségi parlament (Bundestag) elsöprő többséggel népirtásnak minősítette az egykori Oszmán Birodalomban 101 éve elkezdett örményellenes mészárlásokat.
Válaszul Törökország bekérette külügyminisztériumába az ankarai német ügyvivőt, valamint hazarendelte konzultációra berlini nagykövetét. Recep Tayyip Erdogan török elnök akkor azt nyilatkozta, hogy a döntés komoly hatással lesz a német-török viszonyra, Kurtulmus történelmi hibaként értékelte a határozatot.

Juncker a kritériumokat kérte számon

A közelmúltban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arra intette Törökországot, hogy teljesíteni kellene mind a 72 kritériumot.
Hozzátette, hogy ha a teljesítés foghíjas marad, akkor Recep Tayyip Erdogan török elnöknek kell majd megmagyaráznia, hogy miatta nem utazhatnak a törökök szabadon Európába.

Ankara szerint Törökország már eleget tett a kritériumoknak. Török állami vezetők többször leszögezték: még a vízumkényszer eltörléséért sem változtatnak a szóban forgó törvényen.
Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter korábban jelezte: az egyezmény érvényét veszti, ha Brüsszel nem áll kedvezően a török vízumköveteléshez.

Erdogan pedig néhány hete kijelentette: “Ankara nem tesz további lépéseket a szerződés végrehajtása érdekében, amíg az EU nem dönt a vízummentesség megadásáról.
Ne jöjjenek folyamatosan a feltételekkel, ez Törökország!”

Menekültcsere

Az EU-török alku értelmében a görög szigetekre március 20. óta érkezett illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, ezért cserébe az európai uniós tagországok pedig – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A cikk forrása – origo.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on június 7, 2016 by in Törökországi hírek and tagged , , , , , , .

Navigáció

Naptár

2016. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Statisztika * Istatistik

  • 324 898 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük!
%d blogger ezt kedveli: