Macar Haberler – Török Hírek

Macar haberler Türk dilinde – Török hírek magyarul

Macar mutfağı

43Dünyanın en önemli mutfaklarından biri olan Macar Mutfağı renk ve çeşni olarak çok zengin bir mutfaktır. Macarlar mutfakları ile gurur duyarlar.

Mutfağın, Macarların yaşamında büyük önemi vardır. Ayrıca, mutfak, toplumda kişinin sosyal konumunu ve entelektüel düzeyini de belirler.

Macarların yüzyıllardan beri gelen geleneksel yeme alışkanlığı bölgelere göre çeşitlilik gösterir.

Macarlar günde 3 öğün yerler ve onlar 3 öğün yenmeyen bir yaşamı düşünemezler. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği. Bu öğünlerin önemi şehir ve kırsal kesime göre değişir. Özellikle kırsal kesimde öğle yemeği en önemli öğündür. Geleneklere göre öğle yemeği tam saat 12.00’de yenir.

Şehirde ise çalışma hayatının getirdiği zorunluluklardan dolayı akşam yemeği en önemli öğün haline gelmeye başlamıştır.

Macarlarda yemek yemek bir zevktir. Bu nedenle yemeğe vakit ayırırlar. Özellikle akşamları yemeklerini dışarıda dostlarıyla “Çigan müziği” eşliğinde yerler. Macarlar genellikle bir öğünde 3 çeşit yemek yerler. Bu çeşitlerin en önemlisi çorbadır. Çorbanın Macar Mutfağı’nda çok özel bir yeri vardır. Eskiden kırsal kesimde tarlada çalışanlar yalnızca çorba içerlerdi. Zaten Macar Mutfağı’nın en ünlü çorbası “Gulaş” bu yaşam tarzının ürünü olan zengin bir çorbadır; özellikle tarlada çalışıp, üç çeşit yemek yapmaya vakti olmayanlar için doyurucu özelliğinden dolayı tercih edilir. Macarlar tarhana çorbası da içerler. Buna “Tarhanya” derler. Macarlar tarhanayı Türklerden almışlardır. Orta Avrupa’nın en büyük gölüne “Balaton”a sahip olan Macarlar çok balık yerler. Bunlar özellikle tatlı su balıklarıdır. Ayrıca Tuna Nehri’nden de çok bol miktarda balık avlarlar. Macarların 3 ayrı bölgeye göre hazırladıkları 3 ayrı balık çorbası vardır. Bunlar, Tuna, Balaton ve Orta Macaristan usulleridir. Orta Macaristan usulü yapılan balık çorbası hem en geleneksel hem de en lezzetli olanıdır.

Macarlar patates ve özellikle de taze kesilmiş ev yapımı makarnayı çok yerler. Makarna hem temel hem de yan yemek olarak hazırlanır. Macar Mutfağı ete, sebzeye ve balığa dayanır.

Macar gulaşı et, patates ve sebze, özellikle de Macar kırmızı biberi “paprika” ile hazırlanır. Koyu kırmızı çok tatlı bir rengi olan ve bu rengini yemeğe de veren “paprika” bu mutfağın en önemli baharatıdır. Çorbadan yemeğe, balıktan ete, her besin maddesi ve her yemek çeşidi ile kullanılır. Macarlarda “paprika”nın girmediği tek yemek çeşidi tatlılardır. Macarlar paprika dedikleri zaman, bu hem toz kırmızı biber hem de taze kırmızı biber olabilir. İkisinin farkı, kullanım şeklinden anlaşılır. Yani paprika Macar Mutfağı ile bütünleşmiştir.

Macaristan’da tüm Orta Avrupa Mutfaklarında yaygın olan “Palacsintak” “palaçinka” (krep) tatlı olarak çok yenir. Özellikle içine dövülmüş ceviz ve toz şeker serperek yedikleri palaçinka tüm Macaristan’da çok yaygındır. Bazen palaçinkayı taze peynir, toz şeker ve cevizle hazırlayıp fırında bir iki dakika ısıtıp servis yaparlar. Bu şekilde palaçinkanm içindeki taze tuzsuz beyaz peynir erir ve şeker ve cevizle karışarak nefis bir tat oluşturur.

Macarların en ünlü tatlılarından biri de “Dough nut” dır. Özellikle bir karnaval çöreği olan Donut aslında “Dough nut” yani ceviz veya fındık şeklinde hamur anlamındadır. Orijini Macar olan “Dough nut”, Macar göçmenlerle Amerika’ya gitmiş ve ünlü “Amerikan Çöreği” “Donut” haline gelmiştir.

Bogrâcsgulyas “Gulaş Çorbası”

hazırlama: 20 dakika
pişirme: 2 saat

1 kg. kemiksiz sığır eti
1 kg. patates
3 baş soğan
2 diş sarımsak
3 dolmalık kırmızı biber
2 domates
2 çorba kaşığı toz kırmızı biber
1 litre et suyu (etin kemiği ile hazırlanmış)
80 gr. eritilmiş böbrek yağı veya 100 gr. tereyağı
1 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı tuz
3 ölçü csipetke

servis için:
1/2 su bardağı krem

Sığır etini “Gulaş” büyüklüğünde yani kuşbaşından büyük olarak doğrayın. Soğanları temizleyip ince ince kıyın. Sarımsakları soyun ve dövün. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince halkalar halinde doğrayın. Patatesleri soyun ve 1 cm.lik küpler şeklinde kesin. Domatesleri doğrayın. Tencereye böbrek yağını veya tereyağını koyun, eriyince içine kıyılmış soğanları atın ve hafif ateşte biraz çevirin. İçine toz kırmızı biberi ve tuzu ilave edin bir çevirip, eti ekleyin ve birlikte karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üstüne kimyonu ve sarımsakları ilave edin, karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar zaman zaman tencerenin kapağını açarak karıştırın. Etin suyu çok azalırsa biraz su ilave edebilirsiniz. Etler piştikten sonra tencereye etlerin üzerine patatesleri ilave edip biraz etle kavurarak glase edin. Tencereye, kemikleri kaynatarak hazırladığınız et suyunu sıcak olarak ekleyin. Gulaş çorbanız kaynamaya başlayınca içine domatesleri ve doğranmış biberleri atıp kısık ateşte patatesler ve etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Yalnız patatesler pişince ezilmemeli.

Çorbanızın pişmesinden 10 dakika önce, Csipetke’yi hazırlayın ve hemen ateşten almadan 2-3 dakika önce gulaş çorbanızın içine atın. Csipetke’ler pişip çorbanın suyunun üstüne çıkar. Çorbayı ateşten alıp üstüne kremi ekleyin ve çok sıcak olarak yanında lahana turşusu ve taze ekmek ile servis yapın.

Gulaş Çorbası piştiği zaman koyu ve bol soslu bir yemek olur. Çünkü “Gulaş” yemek değil, koyu soslu, bol malzemeli doyurucu bir çorbadır. Pişme sırasında yemeğin suyu azalırsa bir parça sıcak et suyu veya sıcak su ilave edebilirsiniz.

Gulaş Çorbası’nı beyaz lahana ile de yapabilirsiniz. Bunun için patates miktarını yarıya indirip, yerine 500 gr. kadar ince kıyılmış beyaz lahana ilave edebilirsiniz. Lahanaları patatesle birlikte etin üzerine ekleyin. Bu durumda çorbanıza, sarımsakla birlikte bir parça da mercanköşk ilave edebilirsiniz. O zaman çorbanız “Kolozsvari Gulyas” olur.

Balık Çorbası

hazırlama: 10 dakika
pişirme: 1 saat

1 sazan balığı (2 kg.lık)
1 kg. küçük balık
6 baş soğan
2 domates
2 dolmalık biber
3 litre su
2 çorba kaşığı toz kırmızı biber
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz

Sazan balığının kafasını ve kuyruğunu kesin. Balığı kalın dilimler halinde doğrayarak hepsini bir kaba dizin ve üzerlerine biraz tuz serpin. Küçük balıkları da temizleyin ve bir tabağa dizerek tuzlayın. Balıkları alırken balıkçınızdan, balığın derisi kalın ise çıkarmasını ve temizlemesini isteyebilirsiniz.

Soğanları temizleyip doğrayın. Derin bir tencereye sıvıyağı koyup kızdırın. İçine soğanları atın, ateşi kısıp soğanlar saydamlaşıncaya kadar karıştırarak kavurun. Soğanların renk almamasına dikkat edin. Daha sonra soğanların üzerine küçük balıkları, sazanın kafasını ve kuyruğunu koyun, üzerine 3 litre suyu ilave edip hemen hemen 2 çorba kaşığı kırmızı toz biberi ve karabiberi atın. Kapağını kapatarak 15-20 dakika kadar kaynamaya bırakın. 20 dakika sonra çorbanın içine domates ve dolmalık biberleri bütün olarak atın ve 30 dakika daha kaynamaya bırakın. Pişen çorbayı ateşten alarak bir süzgeçten süzün. Böylece balık kılçıkları süzgecin üzerinde kalacaktır. Üstte kalan balık etlerini büyük bir kaşığın sırtı ile ezerek süzgeçten geçirin. Kalan kılçık ve derileri atın. Eğer mikserden geçirirseniz çorbayı önce süzüp, içinden kılçıkları çıkarın ve daha sonra mikserden geçirin. Hazırladığınız çorbayı tekrar tencereye koyun, içine sazan dilimlerini atın, çorba çok koyu ise 1/2 litre kadar sıcak su. ilave edebilirsiniz. Balıklar pişinceye kadar hemen hemen 15 dakika daha kaynatıp sıcak sıcak her tabağa birer dilim sazan koyarak servis yapın.

Csipetke “Çorba İçin Küçük Hamur Parçaları”

hazırlama: 5 dakika
pişirme: 2-3 dakika

80 gr. un
1 yumurta
bir tutam tuz

Unla, yumurtayı ve tuzu karıştırıp sert bir hamur yapın. Parmaklarınızı unlayarak hamurdan fındık büyüklüğünde düzgün olmayan parçalar kopartıp önceden hazırladığınız çorbanın içine, çorbayı ateşten almadan hemen önce atın ve 2-3 dakika kaynatın. Csipetke’ler pişince çorbanın üstüne çıkar. Bu şekilde piştikleri anlaşılır. Çorbanızı ateşten alarak sıcak sıcak servis yapın.

Csipetke’nin hamuruna kesinlikle su koymayın.

Csipetke’leri hazırlamış olduğunuz etli çorbalara, sığır ve koyun etiyle yaptığınız yahnilere yemeğinizi ateşten almadan 2-3 dakika önce hazırlayarak ilave edebilirsiniz.

Jökai – bableves “Jökai’den Fasulye Çorbası”

Mor Jökai (1825-1904) tarihleri arasında yaşamış ünlü bir Macar romancısıdır. Verdiğim çorba tarifi onun ismi ile ünlü olmuştur.

hazırlama: 1. gün 10 dakika, ertesi gün 40 dakika
pişirme: fasulyelerin pişme süresi + csipetke + 2 dakika

180 gr. kuru barbunya fasulye veya 300 gr. taze iç barbunya fasulye
1 dana paçası
1 demet maydanoz
1 defne yaprağı
1 diş sarımsak
3 dolmalık kırmızı biber
2 domates
300 gr. füme sosis veya normal sosis
50 gr. tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 küçük baş soğan
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

ayrıca,
2 su bardağı ekşi krem
1 çorba kaşığı un
3 ölçü csipetke

Kuru fasulye kullanıyorsanız, fasulyeleri bir gece evvelden ıslatın. Taze tane fasulye kullanıyorsanız buna gerek yok. Paçayı yıkayın ve 1,5 litre su ile kaynatıp soğumaya bırakın. Ertesi gün soğuyan paça suyundan üste çıkmış olan yağı alıp atın ve paça suyunu dikkatlice süzerek paçanın posasını ayırıp posayı atın. Paça suyunu bir kenara bırakın. Paçayı küçük küçük doğrayıp bir tabağa alın, üzerini bir filmle örtüp buzdolabına kaldırın.

Maydanoz saplarını, yapraklarını, soğanı ve sarımsağı ince ince kıyın. Kırmızı biberleri ve domatesleri küçük küçük doğrayın. Büyük bir tencereye tereyağının yarısını koyun ve eriyip kızınca içine havuçları ve maydanoz saplarını atın. Havuçlar altınımsı kahverengi oluncaya kadar kızartın. Bir gece evvelden ıslattığınız fasulyeleri süzüp bol su ile çalkalayın. Tekrar süzüp havuçların üstüne tencereye atın ve birlikte biraz çevirdikten sonra üzerlerine süzülmüş paça suyunu dökün. Kaynamaya başlayınca içine defne yaprağını, kıyılmış sarımsağı, kırmızı biberleri, domatesleri ekleyerek kaynamaya bırakın. Tuzunu kontrol edip gerekiyorsa ekleyin.

Fasulyeler iyice pişince, tavada kalan tereyağını eritin ve içinde sosisleri kızartın. Kızarmış sosisleri bir tabağa alın ve tavada kalan yağda kıyılmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine 1 çorba kaşığı unu serpin ve birlikte 2-3 dakika daha kavurun. Daha sonra toz kırmızı biberi ve kıydığınız maydanoz yapraklarını ekleyerek bir iki çevirin ve tavayı ateşten alın.

Kremle bir çorba kaşığı unu karıştırın ve tavadaki kavrulmuş soğan ve una, karıştırarak ilave edin. Daha sonra hepsini tencereye, çorbanın içine yavaşça ilave edip, kısık ateşte zaman zaman karıştırarak 6-7 dakika daha kaynatın. Çorbanız hazır olunca içine Csipetke’leri atın ve Csipetke’ler pişerken, kızarttığınız sosisleri küçük küçük doğrayarak tencereye ilave edin. Hepsini 1-2 dakika daha pişirerek tencereyi ateşten alın.

Bir çorba servis kabının içine doğramış olduğunuz paça etlerini koyup üzerine fasulye çorbasını boşaltın. Yanında sirke veya tarhun aromalı sirke ile sıcak sıcak servis yapın.

Eğer çorba sirke ile ekşi gelirse servis sırasında üzerine bir parça pudra şekeri serpebilirsiniz. Sirke ve şeker tadı çorbaya ayrı bir lezzet verir.

Devamı

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Information

This entry was posted on február 8, 2016 by in Gastronomi and tagged , , .

Navigáció

Naptár

2016. február
h K s c p s v
    Már »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Statisztika * Istatistik

  • 397 523 látogató * ziyaretçi

Impresszum

A trhunews.wordpress.com weboldal a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének Tartalomszolgáltatási és Etikai Kódexét magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az oldal WordPress alapon működik. Az oldal tartalmával, esetleges hibás működésével kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, hogy a trhunews1@gmail.com címre küldje. Köszönjük, hogy olvasóink között üdvözölhetjük! Kérjük, hogy a cookie-kra vonatkozó figyelmeztetésünket olvassa el, és ha egyetért vele, szívesen látjuk, böngésszen nálunk, kérdezzen tőlünk. Hoşgeldiniz!
%d blogger ezt kedveli: